Vatskar Dhauti krija – krija za otvaranje treće čakre

Na fizičkom planu, treća čakra obuhvata želudac, jetru, slezinu, žuč, bubrege, nadbubrežne žlezde, tanko crevo i deo debelog creva.

chakras-310119_1280Neki od ovih organa povezani su i sa prvom i sa drugom čakrom. Na primer, na bubrege i nadbubrežne žlezde puno utiče energija druge čakre, a debelo crevo je uglavnom pod uticajem prve čakre.

I čakre i svi organi i sve žlezde međusobno su povezani i zavise kako jedan od drugoga, tako i od energija celog energetskog sistema. Na sve organe treće čakre možemo uticati ako pojačamo efirnu energiju treće čakre, jer kada ona teče slobodno rad celog sistema za varenje se poboljšava.

Možemo pomoći sebi mnoštvom krija iz kundalini joge i u slučajevima gastritisa, čira na želucu, alergija na hranu, lošeg varenja. Kada naš sistem organa za varenje dobro radi onda naš organizam dobija sve hranljive materije.

Za danas sam vam pripremila jednu od najlakših krija, koja vam može puno pomoći u problemima sa sistemom za varenje.

Sedite u turski sed i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo. Obratite pažnju da vam kičma bude prava. Brada povučena blago ka grudnom košu. Oči zatvorene. Koncentracija na stomačnom centru. Ruke na kolenima u gjan mudri (vrhovi kažiprsta i palca spojeni).

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Gjan mudra je mudra znanja i mudrosti, kažiprst predstavlja veličanstvenu planetu Jupiter, planetu dobrog Učitelja, a palac predstavlja Zemlju i naš ego.

Udahnite duboko na usta, ali tako što ćete usne napućiti i kao da pijete vazduh dugo. Napunite puna pluća. Zadržite disanje i počnite da kružite samo stomakom, prvo na jednu stranu pa na drugu stranu i tako kružite koliko god možete da izdržite. A onda izdahnite na nos. Ponovite ciklus tri puta. Udah na usta kao da pijete vazduh i to iz više kratkih udaha, pa kružite stomakom (kao trbušni ples) izdahnite na nos.

Ova vežba se zove Vatskar Dhauti krija i radi se samo na prazan želudac. Ako je radite u seriji sa drugim meditacijama, uradite je poslednju. Posle nje bi bilo dobro da popijete dosta vode i da ne jedete ljuto.

Još jednom da pojasnim – rade se samo tri ciklusa udah-kruženje stomakom – uzdah i to je cela krija.

Iako je jako jednostavna, Vatskar Dhauti krija je moćna i može se raditi maksimum dva puta dnevno. Preporučujem je na mojim konsultacijama ljudima koji imaju probleme sa varenjem i imamo odlične rezultate kada se radi dugo, barem tri meseca da biste osetili rezultate, mada je bolje da se uradi tri godine, ako su problemi dugoročni.

Sat Nam!
Vaša Danica

P.S. Za mesec dana možete da krenete sa nama u Indiju i postanete KRI sertifikovani učitelj Kundalini joge. Preispitajte sebe, pobedite svoja mentalna i fizička ograničenja. Dotaknite svoju dušu. Dobite znanja i samopouzdanje i stvorite sebi bolji život, unesite u njega harmoniju.

U našoj grupi već ima sedam novih budućih učitelja kundalini joge!

Pridružite nam se!

Detalje možete pogledati OVDE.