Šesta čakra – mudrost, intuicija i identifikacija

Šesta čakra ili Adžna čakra nalazi se na centru čela, malo iznad obrva. Ponekad je zovu i treće oko. Kada se nalazimo u šestoj čakri, možemo “da vidimo nevidljivo i da znamo neznano”.

_dsc1790U njoj dobijamo sposobnost da budemo intuitivni. Šesta čakra je direktna linija sa beskonačnim izvorom univerzalnog znanja i mudrosti. Kada delujemo iz šeste čakre koristimo naš Neutralni ili Meditativni Um i otkriva nam se znanje prošlog, sadašnjeg i budućeg.

Kako se sve više fokusiramo na šestoj čakri, naša intuicija postaje sve aktivnija i počinjemo više da cenimo svoj život, dar dobijen od Univerzuma.

Šesta čakra nam pomaže u postavljanju ciljeva, kao i u oceni dugoročnih posledica naših dejstava. Što više stimulišemo hipofizu preko šeste čakre, to imamo bolju intuiciju i tada jednostavno znamo.

Jedna od preporučenih krija u kundalini jogi za šestu čakru je krija za sinhronizaciju mozga i balans tatvi. Tatve ili elementi od kojih se po nauci joge sastojimo su zemlja, vazduh, vatra, voda i prostor. Ova krija će dovesti vaše tatve u stanje balansa i sinhronizovaće levu i desnu hemisferu mozga.

Sedite u turski sed i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

#1 Sedite na levu petu (kao da sedite u virasani ali samo sa levom nogom), desno stopalo je na podu, koleno gore. Stavite prvo obe ruke u molitveni na nivou srca i onda neka vaša desna ruka ostane u položaju kao za molitveni, a levu ruke pružite pored tela i podignite je pod uglom od 60 stepeni i počnite kao da mašete dlanom gore dole najbrže što možete. Disanje – dah vatre (možete objašnjenje naći u mojim prethodnim tekstovima). Pokušajte da sinhronizujete disanje sa pokretom.

Trajanje: tri minuta (na slici ne sedim na levoj nozi jer je kamen na obali Ganga jako tvrd).

_dsc1781#2 Promenite ruke i ponovite sve isto sa desnom rukom, tri minuta.

_dsc1785#3 Pružite obe ruke na 60 stepeni i radite u isto vreme sa obe ruke, opet sinhronizovano sa dahom vatre – dva minuta.

Neka vaše oči budu zatvorene i pokušajte da zamislite kako letite. Zamislite kako letite kroz elemente i identifikujte se sa svakim od njih – prostor, vazduh, vatra, voda, zemlja pa ponovo prostor. Osetite razliku u elementima. Budite u svakom elementu oko 15 sekundi.

_dsc1790#4 Sedite u turski, napravite pesnice na obe ruke sa palčevima unutra u nivou srca. Počnite da vrtite pesnicama jednu oko druge. Trudite se da vam podlaktice budu prave i u istoj liniji sa pesnicama sve vreme. Dišite dah vatre u saglasnosti sa pokretom.

Trajanje: Jedan minut.

Molim vas da imate u vidu da se dah vatre ne preporučuje u prva tri dana menstrualnog ciklusa ili u trudnoći, posle 120 dana.

Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam.

P.S.  Časove kundalini joge držim utorkom i petkom

– uveče od 19:45-21:15 na Slaviji, u Tara joga centru, u Beogradskoj 23.

– ujutru od 10:00-11:30 u ulici Braće Nedića. Individualni časovi i numerološke konsultacije sa određivanjem stanja čakri su na istoj adresi.

Dođite da se družimo i da radimo zajedno kundalini jogu, jer ona zaista menja naš život i brzo nas dovodi kući, svom srcu i svojoj duši.

Sat Nam!

Vaša Danica