Kirtan krija je jedna od tri najmoćnije krije u kundalini jogi.

Sat kriju sam vam već objasnila, kirtan kriju ću sada i ostaje nam sodarshan čakra krija koju bi ipak trebalo da naučite i probate sa učiteljem kundalini joge.

foto Dejan Cvetković
foto Dejan Cvetković

Kirtan krija nam može pomoći u balansiranju hormona, za emocionalni balans.

U Americi je poznati kundalini joga učitelj, doktor Dharma Singh, klinički dokazao da pomaže i kod Alchajmerove bolesti.

Kirtan krija nije nimalo teška, a neverovatno je moćna jer u njoj kombinujemo mantru, mudru, zvuk i vizualizaciju. Obično, kad radimo na kundalini joga času ovu kriju, volim da podsetim ljude na naše bake i prabake. Ako se sećate ili ako ste  barem čitali o starim vremenima, kada nije bilo televizora, interneta, društvenih mreža i ostalih gutača vremena.

Naše bake su radile ručne radove, heklale, štrikale, vezle i bile su puno zdravije i pametnije. Zašto? Zato što su koristile vrhove prstiju na kojima se nalaze nervni završeci i direktno su povezani sa mozgom.

Ali moramo da radimo svaki dan, barem 40 dana, da bismo osetili prve rezultate. Kirtan krija menja frekvenciju vibracija u mozgu, čisti podsvest i generiše novu unutrašnju realnost koja neminovno utiče i na spoljašnju realnost. Balansira svih pet elemenata od kojih se sastoji telo i deluje na hipofizu koja reguliše rad čitavog endokrinog sistema.

U Americi i širom sveta su počeli da koriste kundalini joga meditacije kao lek. I vi možete da probate.

Ona nam daje mentalnu ravnotežu, a obezbeđuje i balans aure, razvija intuiciju, pomaže nam u oslobađanju od negativnih emocija i stresa, pomaže nam da se vratimo sebi. Moram da napomenem još jednom da pomaže ženama sa narušenim menstrualnim ciklusom jer balansira i hormone.

Sedite u turski sed, sklopite ruke u molitveni i recite uvodnu mantru Ong Namo Guru Dev Namo tri puta. Stavite ruke na kolena i počnite da izgovarate mantru Saa – Taa – Naa- Maa.

To je varijacija mantre Sat Nam i u prevodu znači
Saa – beskonačnost, kosmos, početak svega
Taa- život, postojanje
Naa – Smrt, transformacija, promena
Maa – Ponovno rodjenje

Predstavlja životni ciklus. Iz Beskonačnog kosmosa život dolazi. Iz života dolazi smrt ili promena. Iz smrti dolazi ponovno rođenje svesnosti.

Svako ponavljanje mantre traje 3-4 sekunde.

Dodirujemo vrhove palčeva sa vrhovima svih ostalih  prstiju na obe ruke istovremeno i pričamo mantru
Saa- dodirnemo vrh palca i kažiprsta
Taa- vrh pallca srednjeg prsta
Naa- vrh palca i domalog prsta
Maa- vrh palca i malog prsta

A onda ponavljamo mantru i ciklus pritiskanja vrhova prstiju.

Prvo izgovaramo naglas mantru pet minuta, onda šapućemo mantru pet minuta, onda nastavimo da radimo prstima i mentalno ponavljamo mantru 10 minuta, pa ponovo šapućemo pet minuta i ponovo pričamo naglas pet minuta.

Onda podignemo ruke uvis zadržimo disanje i jako protresemo ruke sa zadržanim dahom tri puta i rasporedimo energiju. Koncentracija je na tački između obrva, oči zatvorene i još dodamo vizualizaciju dok govorimo svaki deo mantre zamišljamo kako svaki slog ulazi na teme glave, a izlazi na treće oko, ali ako vam se ne dešava vizualizacija, nemojte se sekirati, nastavite da radite najbolje što možete i sve će polako doći.

Možete smanjiti vreme na 2-2-4-2-2 minuta.

Kažiprst predstavlja planetu Jupiter, univerzalno znanje, srednji prst Saturn- mudrost, inteligenciju, strpljenje, domali prst Sunce – vitalnost, životnu energiju, mali prst Merkur – sposobnost komunikacije i palac predstavlja Zemlju, naš ego.

Kada radimo Kirtan kriju aktiviramo i uticaj planeta na nas.

Vaša Danica

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.