Kirtan krija je jedna od tri najmoćnije krije u kundalini jogi.

Sat kriju sam vam već objasnila, kirtan kriju ću sada i ostaje nam sodarshan čakra krija koju bi ipak trebalo da naučite i probate sa učiteljem kundalini joge.

foto Dejan Cvetković
foto Dejan Cvetković

Kirtan krija nam može pomoći u balansiranju hormona, za emocionalni balans.

U Americi je poznati kundalini joga učitelj, doktor Dharma Singh, klinički dokazao da pomaže i kod Alchajmerove bolesti.

Kirtan krija nije nimalo teška, a neverovatno je moćna jer u njoj kombinujemo mantru, mudru, zvuk i vizualizaciju. Obično, kad radimo na kundalini joga času ovu kriju, volim da podsetim ljude na naše bake i prabake. Ako se sećate ili ako ste  barem čitali o starim vremenima, kada nije bilo televizora, interneta, društvenih mreža i ostalih gutača vremena.

Naše bake su radile ručne radove, heklale, štrikale, vezle i bile su puno zdravije i pametnije. Zašto? Zato što su koristile vrhove prstiju na kojima se nalaze nervni završeci i direktno su povezani sa mozgom.

Ali moramo da radimo svaki dan, barem 40 dana, da bismo osetili prve rezultate. Kirtan krija menja frekvenciju vibracija u mozgu, čisti podsvest i generiše novu unutrašnju realnost koja neminovno utiče i na spoljašnju realnost. Balansira svih pet elemenata od kojih se sastoji telo i deluje na hipofizu koja reguliše rad čitavog endokrinog sistema.

U Americi i širom sveta su počeli da koriste kundalini joga meditacije kao lek. I vi možete da probate.

Ona nam daje mentalnu ravnotežu, a obezbeđuje i balans aure, razvija intuiciju, pomaže nam u oslobađanju od negativnih emocija i stresa, pomaže nam da se vratimo sebi. Moram da napomenem još jednom da pomaže ženama sa narušenim menstrualnim ciklusom jer balansira i hormone.

Sedite u turski sed, sklopite ruke u molitveni i recite uvodnu mantru Ong Namo Guru Dev Namo tri puta. Stavite ruke na kolena i počnite da izgovarate mantru Saa – Taa – Naa- Maa.

To je varijacija mantre Sat Nam i u prevodu znači
Saa – beskonačnost, kosmos, početak svega
Taa- život, postojanje
Naa – Smrt, transformacija, promena
Maa – Ponovno rodjenje

Predstavlja životni ciklus. Iz Beskonačnog kosmosa život dolazi. Iz života dolazi smrt ili promena. Iz smrti dolazi ponovno rođenje svesnosti.

Svako ponavljanje mantre traje 3-4 sekunde.

Dodirujemo vrhove palčeva sa vrhovima svih ostalih  prstiju na obe ruke istovremeno i pričamo mantru
Saa- dodirnemo vrh palca i kažiprsta
Taa- vrh pallca srednjeg prsta
Naa- vrh palca i domalog prsta
Maa- vrh palca i malog prsta

A onda ponavljamo mantru i ciklus pritiskanja vrhova prstiju.

Prvo izgovaramo naglas mantru pet minuta, onda šapućemo mantru pet minuta, onda nastavimo da radimo prstima i mentalno ponavljamo mantru 10 minuta, pa ponovo šapućemo pet minuta i ponovo pričamo naglas pet minuta.

Onda podignemo ruke uvis zadržimo disanje i jako protresemo ruke sa zadržanim dahom tri puta i rasporedimo energiju. Koncentracija je na tački između obrva, oči zatvorene i još dodamo vizualizaciju dok govorimo svaki deo mantre zamišljamo kako svaki slog ulazi na teme glave, a izlazi na treće oko, ali ako vam se ne dešava vizualizacija, nemojte se sekirati, nastavite da radite najbolje što možete i sve će polako doći.

Možete smanjiti vreme na 2-2-4-2-2 minuta.

Kažiprst predstavlja planetu Jupiter, univerzalno znanje, srednji prst Saturn- mudrost, inteligenciju, strpljenje, domali prst Sunce – vitalnost, životnu energiju, mali prst Merkur – sposobnost komunikacije i palac predstavlja Zemlju, naš ego.

Kada radimo Kirtan kriju aktiviramo i uticaj planeta na nas.

Vaša Danica