Pre nekoliko godina kad sam bila u Indiji na jednom od modula drugog nivoa učiteljskog kursa kundalini joge “Mind and Meditation”, naš učitelj Gurušabad nam je pokazao poseban vid meditacije.

Svaki modul učiteljskog kursa ima i dosta teorije. Gurušabad nam je objašnjavao mape mozga i dosadne sanskritske nazive. Na sred predavanja je ustao i rekao – sve ovo možete da pročitate u udžbeniku, hoću da vam pokažem nešto što ćete zapamtiti i koristiti celog života. Ustajte! Na noge lagane!
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

I poveo nas je sve u šetnju sa disanjem (breathwalk). Objasnio nam je da dok šetamo radimo prstima kao za kirtan kriju i rekao nam da ćutimo, radimo prstima, ponavljamo mantru Sa-Ta -Na -Ma u sebi i hodamo.

Poveo nas je od Rišikeša uzbrdo u šume, šetali smo onda indijskim seocima, nas 50-ak ljudi, obučenih u belo, šetali smo obalom Ganga. Svako je mogao i malo da zastane i pogleda bolje neki prelepi detalj ili vidik, a bilo ih je puno prelepih. Meni je ostala u sećanju mala seoska indijska škola za đake osnovce. Bili su preslatki, nasmejani, razigrani, svi u čistim uniformama i zajapurenih lica. Nismo smeli da razgovaramo, samo smo šetali sa kirtan krijom i mantrom.

Posle dva i po sata spustili smo se na reku Gang i učitelj nam je u tišini pokazao da sednemo i da prestanemo da radimo. Sela sam na jedan lepi veliki kamen i gledala u Gang. Dostigli smo tako lepo mirno meditativno stanje uma koje se ne može nikakvim rečima opisati.

Htela sam sa vama da podelim ovu priču o mojoj prvoj hodajućoj meditaciji. Ne znam baš kako bih najbolje prevela breathwalk.

Možete da šetate ovako kako sam opisala, a ako želite još brže rezultate, odnosno, ako želite još brže da smirite svoj um i poboljšate raspoloženje, onda možete da radite na sledeći način:

Sa svakim korakom, uradite jedan pod-udah i recite u sebi jedan slog deo mantre Sa-Ta-Na-Ma. Znači, jedan udah iz četiri dela, saglasno sa vaša četiri koraka i jedan izdah iz četiri dela, sa sledeća četiri koraka i mantrom. I ponovo radite kirtan kriju na svaki deo udaha- izdaha.

Šetajte i dišite barem sat vremena na ovaj način, a ja vam garantujem da ćete osetiti rezultate.

Ovo je idealna kundalini joga meditacija koju może da radi svako.

Uživajte u šetnji! Pored mora, u planini, na ulici, na keju u parku. Uvek i svakom dostupno, besplatno, lako i radi. Imaćete osećaj posle sat vremena kao da ste oprali svoj mozak.

Sat Nam!

Vaša učiteljica kundalini joge,
Danica