Pre nekoliko godina kad sam bila u Indiji na jednom od modula drugog nivoa učiteljskog kursa kundalini joge “Mind and Meditation”, naš učitelj Gurušabad nam je pokazao poseban vid meditacije.

Svaki modul učiteljskog kursa ima i dosta teorije. Gurušabad nam je objašnjavao mape mozga i dosadne sanskritske nazive. Na sred predavanja je ustao i rekao – sve ovo možete da pročitate u udžbeniku, hoću da vam pokažem nešto što ćete zapamtiti i koristiti celog života. Ustajte! Na noge lagane!
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

I poveo nas je sve u šetnju sa disanjem (breathwalk). Objasnio nam je da dok šetamo radimo prstima kao za kirtan kriju i rekao nam da ćutimo, radimo prstima, ponavljamo mantru Sa-Ta -Na -Ma u sebi i hodamo.

Poveo nas je od Rišikeša uzbrdo u šume, šetali smo onda indijskim seocima, nas 50-ak ljudi, obučenih u belo, šetali smo obalom Ganga. Svako je mogao i malo da zastane i pogleda bolje neki prelepi detalj ili vidik, a bilo ih je puno prelepih. Meni je ostala u sećanju mala seoska indijska škola za đake osnovce. Bili su preslatki, nasmejani, razigrani, svi u čistim uniformama i zajapurenih lica. Nismo smeli da razgovaramo, samo smo šetali sa kirtan krijom i mantrom.

Posle dva i po sata spustili smo se na reku Gang i učitelj nam je u tišini pokazao da sednemo i da prestanemo da radimo. Sela sam na jedan lepi veliki kamen i gledala u Gang. Dostigli smo tako lepo mirno meditativno stanje uma koje se ne može nikakvim rečima opisati.

Htela sam sa vama da podelim ovu priču o mojoj prvoj hodajućoj meditaciji. Ne znam baš kako bih najbolje prevela breathwalk.

Možete da šetate ovako kako sam opisala, a ako želite još brže rezultate, odnosno, ako želite još brže da smirite svoj um i poboljšate raspoloženje, onda možete da radite na sledeći način:

Sa svakim korakom, uradite jedan pod-udah i recite u sebi jedan slog deo mantre Sa-Ta-Na-Ma. Znači, jedan udah iz četiri dela, saglasno sa vaša četiri koraka i jedan izdah iz četiri dela, sa sledeća četiri koraka i mantrom. I ponovo radite kirtan kriju na svaki deo udaha- izdaha.

Šetajte i dišite barem sat vremena na ovaj način, a ja vam garantujem da ćete osetiti rezultate.

Ovo je idealna kundalini joga meditacija koju może da radi svako.

Uživajte u šetnji! Pored mora, u planini, na ulici, na keju u parku. Uvek i svakom dostupno, besplatno, lako i radi. Imaćete osećaj posle sat vremena kao da ste oprali svoj mozak.

Sat Nam!

Vaša učiteljica kundalini joge,
Danica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.