Zašto nam je, uopšte, potrebna meditacija?

Potrebna nam je zbog naše podsvesti koja je uvek tu, sa nama. Podsvest je kao mala kamera koja stalno snima sve što se dešava sa nama, i dobro i loše.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

E, sad, mora nekad i da se pogleda šta je snimila kamera i obično podsvest pušta snimke noću dok spavamo. Podsvest pušta snove, nekad aktivne ili pasivne, nekad crno – bele nekad u boji. Možete leteti, plesati, a možete i sanjati snove strave i užasa.

Noću svest spava, a podsvest radi.

Izuzetno je dobro da noću tiho pustite mantre da sviraju dok vi spavate jer one polako čiste podsvest, ali to nije dovoljno.

Meditacija čisti našu podsvest od raznog đubreta koje se godinama tu skupljalo.

I to i nije baš tako lagan proces. Često se dešava da ljudi počnu da rade na sebi, prvo im se jako sviđa, brzo osete rezultate (posebno u meditacijama kundalini joge) ali onda krene neki unutrašnji (podsvesni) otpor, jer podsvest baš i ne želi da čeprkate po njoj, njoj je lepo i udobno. Vama postane teško da vidite sebe kroz prizmu vaše podsvesti. Počinjete da uviđate i svoje loše strane, ono što ste davno zakopali i pomislili da više ne postoji, počne ponovo da vam maše i da vam se smeje u lice.

Zar nije onda mnogo lakše baciti i kundalini jogu i meditacije, nego boriti se i izboriti sa svojim demonima?!

Ako ste istrajni, onda će to biti moguće, samo treba da radite i da verujete.

Kada uspostavite kontakt sa svojom dušom, njena svetlost i čistoća spraće svu prljavštinu i tamu iz vaše podsvesti.

I zato je cilj svake joge da nas pripremi da možemo da sedimo u meditaciji.

U Kundalini jogi imamo posebnu praksu meditacije koja se zove Džapa meditacija.

Džapa je praksa koja je dostupna svima. Džapa je ponavljanje molitvi ili mantri određeni broj puta ili određeno vreme. Od davnina do današnjih dana, praktikuje se i vrlo je efektivna i jednostavna.

Džapa Mul mantre nas vode ka sjedinjavanju sa sopstvenom Dušom. Kao kompas vodi nas kroz život pravim putem da postanemo bliži Sebi. Ona u sebi sadrži koren zvuka i sadrži vibracije koje jačaju naše korene, našu bazu i pomaže nam da krenemo dalje, da se isčupamo iz kolotečine u koju smo se zaglavili. Daje nam snagu da načinimo odlučan korak i krenemo dalje. Mul mantra budi našu intuiciju.

Kada se vibracija stalno ponavlja, ona obrazuje vatru koja sagoreva karmu. Kombinacija zvukova mantre čini vibraciju u telu. Sve ćelije tela vibriraju u harmoniji jedna sa drugom. Kada je harmonija narušena, javljaju se bolesti.

Mul mantra nam pomaže da osetimo dubinu svesti i Duše. Isto kao što se i Univerzum sastoji od 108 elemenata, tako i ova mantra ima 108 slova (na jeziku Gurmukhi). Kada se mantra izgovara, vrlo je važno napraviti pauzu između reči Adžuni i Sebhang i jasno izgovoriti zvuk Č na kraju svake reči Sač, jer se tako pojačava efekat govorenja mantre.

Jedna od verzija Mul mantre:

Reči Mul mantre:

EK ONG KAR SAT NAM KARTA PURKH NIRBO NIRVER
AKAAL MURAT ADŽUNI SEBHANG GURPRASAAD DŽAP
AAD SAČ DŽUGAD SAČ HEBHI SAČ
NANAK HOSI BHI SAČ

EK ONG KAR – Univerzum je jedno, u njemu nema odvojenosti, jedan Tvorac se vidi u svakom dejstvu i svakom biću.

SAT NAM – Istina je naša identičnost.

KARTA PURKH – Bog je stvaralačka svest.

NIRBO NIRVER – Bez straha.

AKAL MURAT ADŽUNI SEBHANG – Mi smo delić Beskonačnosti. Akal Murat – bez  smrti. Adžuni – bez rođenja. Sebhang – postojimo kao posebni i nezavisni, ali delujemo zajedno sa sveopštim.

GUR PRASAD – to je blagoslov, milost, dodir koji transformiše od Guru, projavljene Učenja.

DŽAP – Svesno ponavljajte i vibrirajte. Govorite mantru naglas. Uđite u suštinu. Koncentrišite se. Meditirajte na sjedinjenje s Bogom i uzvišenje.

AD SAČ DŽUGAD SAČ HEBHI SAČ NANAK HOSI BHI SAČ – meditirajte na to što je bilo prvobitno istinito, istinito u svemu i u svim vremenima, istinito danas i biće istinito vo vjeki vjekov, tako je govorio Nanak.

Ponavljajte ovu mantru (radite Džapu) ili određeni broj puta ili minuta, minimum 11. Ja sam je, na primer, radila 108 dana po 108 puta i mogu od srca da je preporučim i vama. Provereno i radi!

Sat Nam!

Vaša učiteljica Kundalini joge,

Danica

P.S. U subotu, 3. marta radićemo zajedno Kundalini Džapa meditaciju, prvi put u Beogradu. Radićemo Mul mantru koja ima snagu da nas konektuje sa sopstvenom dušom. Dođite da radimo zajedno! Detalje možete pogledati OVDE.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.