Pre nekoliko nedelja sam počela da vam pišem o Išnan terapiji, tuširanju hladnom vodom.

Yogi Bhajan, master kundalini joge, govorio je da Išnan sadrži u sebi sva znanja iz hidroterapije i da je to čitava nauka. U Išnan terapiji (u prevodu – bez bolesti) telo koristi svoje unutrašnje resurse da napravi temperaturu sa kojom će se braniti od hladnoće.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Kada se tuširamo hladnom vodom, krv ide munjevito na kožu da bi se telo odbranilo od hladnoće, koža pocrveni, svi kapilari se šire i toksini se pojačanim krvotokom odvode, sve se čisti. Onda se obnovljena pročišćena krv vraća ka srcu, plućima, jetri, bubrezima.

Znači, prvo imamo veliko odlivanje krvi od unutrašnjih organa ka koži, a posle išnana jak priliv krvi ka unutra. To dovodi do balansiranja rada endokrinog sistema, čuvara naše mladosti i lepote. Kada endokrini sistem dobro radi, onda krv ima odlične rezultate, baš kao u mladosti. Yogi Bhajan je govorio da Išnan terapijom stimulišemo dobar rad endokrinog sistema i da nervoze, gnev i strahovi odlaze od nas.

A kako treba da se tuširamo hladnom vodom?

Pod broj jedan, zapamtite da se glava nikada ne tušira hladnom vodom. Čak ni leti. Pre nekoliko godina, moja kuma i ja bile smo na Evropskom festivalu kundalini joge u Francuskoj. Tada je bilo jako toplo, čak 37 stepeni, i uveče kad smo se vratili u hotel, kuma se istuširala hladnom vodom. Naravno, i glavu (nije me poslušala) i sledećih nedelju dana je bila bolesna.

Drugo, hladnom vodom se tušira ujutru, kad ustanete iz kreveta, a toplom se tuširate uveče.

Hladna voda stimuliše i daje energiju, topla voda nas smiruje i uspavljuje. Naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom se ne računa, to nema veze sa Išnan terapijom.

Kada su Yogi Bhajana pitali zašto, rekao je da je efekat isti kao kad biste jeli nezdravu i zdravu hranu zajedno.

Treće, pre tuširanja treba obavezno da namažete celo telo nekim uljem koje volite (najbolje je bademovo) i da malo izmasirate celo telo. Stopala masirate jedno drugim, ne rukama. Onda uđete u kadu, uzmete tuš i počnete da se polivate hladnom vodom odozdo, prvo stopala, pa nagore, do lica. Lice možete da nakvasite. Polne organe i gornji deo butina nemojte da tuširate.

Yogi Bhajan preporučivao je da se čak obuku one poluduge gaće (nešto kao untercigeri da bi se taj deo zaštitio jer je gornji deo butina povezan sa regulacijom kalcijuma). Ja ih ne oblačim ali se trudim da zaobiđem taj deo, barem ga ne tuširam direktno.

Istuširate se (dozvoljeno je vrištanje), onda uzmete suv peškir i jako se obrišete, pa ponovite. Hladan tuš, odozdo nagore, vikanje, vrištanje, pevanje mantre ili šta god hoćete, ponovo peškir i tako 3-5 puta. Posle trećeg puta više i nemate potrebu da vrištite.

Onda se dobro obrišete i Yogidži je preporučivao da se posle umotate u ćebe i malo odmorite. Ja se nisam nikad umotavala, nije mi bilo hladno, jer se celo telo toliko dobro zagreje, da sam odmah kretala sa svojim dnevnim obavezama.

Možete da počnete prvo sa mlakom vodom pa polako svaki dan da smanjujete temperaturu vode.

Na jednom seminaru kundalini joge u Rusiji se jedna žena žalila Yogi Bhajanu da je u Rusiji jako hladna voda, mnogo hladnija nego, na primer, u Indiji, na šta joj je on rekao – pa vi ste prava srećnica, imaćete mnogo bolje efekte.

I da ponovim – Išnan terapija poboljšava cirkulaciju krvi, stimuliše endokrini sistem, mobiliše životnu snagu i širi auru. Išnan terapija stimuliše ceo organizam, on postaje jači i lakše se nosi sa infekcijama. Neprocenjive benefite dobijaju sistem cirkulacije, imuni i nervni sistem.

Išnan terapija se ne preporučuje ljudima sa srčanim problemima, trudnicama i ženama u menstrualnom ciklusu. Ako imate neke veće zdravstvene probleme, konsultujte se sa svojim lekarom.

Sat Nam!

Vaša Danica