Rođenje bebe, tog savršenog, malenog, voljenog i dugo očekivanog bića, jedan je od najlepših događaja u životu.

Beba postaje centar našeg života. Kad dobijemo bebu, ulazimo u potpuno drugačiji svet, svet roditelja. Sećam se kad sam rodila ćerku, moje prvo dete, pitanja moje majke – a koga sada voliš najviše na svetu?
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Baš to njeno pitanje je osvestilo jačinu moje ljubavi ka mojoj bebi, a istovremeno sam shvatila i koliko mene moja majka voli. Shvatila sam i koliko je drugačija moja ljubav ka detetu i ljubav ka majci.

Sve ljubavi su prelepe i sve nose isto ime – ljubav, ali neverovatno je koliko se razlikuju ljubav prema svom detetu, mužu, majci, ocu, prijateljima, učiteljima. Neko je nekad rekao – roditeljska ljubav je kao reka, uvek teče u jednom smeru. Da, mislim da roditeljska ljubav i jeste najjača od svih ljubavi. Ona traje čitavog života i ona je čista i bezuslovna uvek.

Pisala sam vam u prošlom tekstu o tome kako se buduća majka priprema za rođenje deteta u kundalini jogi. Dok je beba u majčinom stomaku, njih dvoje imaju zajedničke fizičke funkcije i zajedničku auru. Kada se beba rodi, aure se razdvajaju. U mnogim kulturama sveta preporučuje se da u toku prvih 40 dana beba bude samo sa svojim roditeljima i najbližim rođacima. Bebi, pošto još nema svoj zaštitni omotač, svoju auru, neophodno je da bude u blizini svojih najrođenijih jer je oni čuvaju i štite.

U kundalini jogi savetuje se da beba u toku tih prvih 40 dana bude stalno u auri majke, da se ne odvaja dalje od dva metra, a ako baš mora, onda da beba bude prvo sa ocem. Ako ni otac ne može zbog obaveza da bude sa bebom, onda tetke, babe i dede stupaju na scenu. Bebina aura se razvija u toku baš tih prvih 40 dana i bilo bi dobro da se beba ne pokazuje i ne daje svima, posebno ljudima sa negativnom energijom. Treba što više biti u fizičkom kontaktu sa svojom bebom, spavati sa njom u istoj sobi, maziti je i pričati joj lepe reči.

Yogi Bhajan je rekao – Beba je bila unutra u komforu, u toploti, imala je sve što joj je bilo potrebno. Beba je izašla i njoj treba vaš dodir, treba joj osećaj jedinstva sa majkom. Treba joj da bude unutar majčine aure. Vi ste savremena žena. Želite da izađete, u pozorište, restoran, bioskop. Ali kada rodite bebu, vi morate prvih 40 dana da budete vezani za nju, da stalno budete sa njom, a onda još dve godine da je vi i vaš muž držite na grudima. To je najvredniji poklon, to je malo Božanstvo rođeno u nevinosti dvoje ljudi koji veruju u ljubav.

Ne bih želela da delim savete, ali bih zamolila roditelje da razmisle o bebinoj auri pre nego što stave fotografiju tek rođene bebe na socijalne mreže. Znam koliko je volite i baš zato vas molim da se strpite samo 40 dana, dok vaša beba ne ojača.

Sat Nam!

Vaša Danica