Rođenje bebe, tog savršenog, malenog, voljenog i dugo očekivanog bića, jedan je od najlepših događaja u životu.

Beba postaje centar našeg života. Kad dobijemo bebu, ulazimo u potpuno drugačiji svet, svet roditelja. Sećam se kad sam rodila ćerku, moje prvo dete, pitanja moje majke – a koga sada voliš najviše na svetu?
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Baš to njeno pitanje je osvestilo jačinu moje ljubavi ka mojoj bebi, a istovremeno sam shvatila i koliko mene moja majka voli. Shvatila sam i koliko je drugačija moja ljubav ka detetu i ljubav ka majci.

Sve ljubavi su prelepe i sve nose isto ime – ljubav, ali neverovatno je koliko se razlikuju ljubav prema svom detetu, mužu, majci, ocu, prijateljima, učiteljima. Neko je nekad rekao – roditeljska ljubav je kao reka, uvek teče u jednom smeru. Da, mislim da roditeljska ljubav i jeste najjača od svih ljubavi. Ona traje čitavog života i ona je čista i bezuslovna uvek.

Pisala sam vam u prošlom tekstu o tome kako se buduća majka priprema za rođenje deteta u kundalini jogi. Dok je beba u majčinom stomaku, njih dvoje imaju zajedničke fizičke funkcije i zajedničku auru. Kada se beba rodi, aure se razdvajaju. U mnogim kulturama sveta preporučuje se da u toku prvih 40 dana beba bude samo sa svojim roditeljima i najbližim rođacima. Bebi, pošto još nema svoj zaštitni omotač, svoju auru, neophodno je da bude u blizini svojih najrođenijih jer je oni čuvaju i štite.

U kundalini jogi savetuje se da beba u toku tih prvih 40 dana bude stalno u auri majke, da se ne odvaja dalje od dva metra, a ako baš mora, onda da beba bude prvo sa ocem. Ako ni otac ne može zbog obaveza da bude sa bebom, onda tetke, babe i dede stupaju na scenu. Bebina aura se razvija u toku baš tih prvih 40 dana i bilo bi dobro da se beba ne pokazuje i ne daje svima, posebno ljudima sa negativnom energijom. Treba što više biti u fizičkom kontaktu sa svojom bebom, spavati sa njom u istoj sobi, maziti je i pričati joj lepe reči.

Yogi Bhajan je rekao – Beba je bila unutra u komforu, u toploti, imala je sve što joj je bilo potrebno. Beba je izašla i njoj treba vaš dodir, treba joj osećaj jedinstva sa majkom. Treba joj da bude unutar majčine aure. Vi ste savremena žena. Želite da izađete, u pozorište, restoran, bioskop. Ali kada rodite bebu, vi morate prvih 40 dana da budete vezani za nju, da stalno budete sa njom, a onda još dve godine da je vi i vaš muž držite na grudima. To je najvredniji poklon, to je malo Božanstvo rođeno u nevinosti dvoje ljudi koji veruju u ljubav.

Ne bih želela da delim savete, ali bih zamolila roditelje da razmisle o bebinoj auri pre nego što stave fotografiju tek rođene bebe na socijalne mreže. Znam koliko je volite i baš zato vas molim da se strpite samo 40 dana, dok vaša beba ne ojača.

Sat Nam!

Vaša Danica

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.