Trenutno sam na letovanju i imam puno vremena za čitanje. Naletela sam na jednu lepu priču od Ošoa koju moram da podelim sa vama.

Priča je o ljutnji. Svi znate šta je ljutnja. Ljutnja je užasno stanje duše, negativna emocija, realna rušilačka energija.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

U ljutnji, uvredama, besu i bezrazložnom očaju prolaze dragoceni trenuci mnogih života. Već hiljadu puta ste pročitali da je ljutnja otrov koji samo nas razjeda jer je u nama, a ne u onom na koga smo ljuti. Ali nikako da razumemo i da prestanemo da se ljutimo.

Dok sam živela u Rusiji, nije mi bila jasna poslovica – na onom ko se ljuti, vodu nose, u prevodu, ko se ljuti taj je magarac jer ja sam Vaga, podznak Strelac, i mislila sam da ako sam ja uradila sve pošteno i ispravno, a neko me je uvredio, bez ikakvog razloga, da imam puno pravo da se ljutim.

Pa zar ne? Ali od kad sam u kundalini jogi, sve stvari su lagano stale na svoje mesto, shvatila sam da se sve dešava sa razlogom i za moje više dobro.

Za sve što se dešava u mom životu samo sam ja odgovorna, i samo sopstvenim snagama mogu to da izmenim. Ne krivim druge i ne ljutim se više jer znam da karma postoji i da sve što čovek radi imaće odjeka u ovom ili sledećem životu. Ne možemo sve razumeti ali možemo prihvatiti, jer ko zna zašto je to dobro.

Nama niko ništa nije dužan. Život nam daje mogućnosti, a ne garancije i da bismo mogli da ih iskoristimo, moramo da radimo na sebi.

A da li ste vi često ljuti ili uvređeni?

Ako jeste, odštampajte ovaj Ošoov tekst, idite do ogledala i čitajte ga glasno i ubedljivo.

”Ja sam tako važna persona da ne mogu da dozvolim da bilo ko postupa sa mnom saglasno svojoj prirodi, ako se to meni ne sviđa. Ja sam tako važna persona da ako je neko rekao ili uradio onako kako ja nisam očekivao – kazniću ga žestoko svojom ljutnjom.

Ooo, neka samo on vidi kako je važno to sto sam ja ljut i uvređen. Jer ja sam veoma, veoma važna persona.

Ja ne cenim svoj život. Ja toliko ne cenim svoj zivot da mi uopšte nije žao da trošim svoje dragoceno vreme na ljutnju. Ja se odričem od minute radosti, od minute sreće i razdraganosti jer mislim da je bolje da je potrošim na ljutnju. I meni je potpuno svejedno što će svi ti minuti da se saberu u sate, sati u dane, dani u sedmice, sedmice u mesece, meseci u godine.

I uopšte mi nije žao da provedem godine svog života u ljutnji jer i zašto bi, kad ja ne cenim svoj život.

Ja ne umem da pogledam na sebe sa strane. Ja sam jako ranjiv. Ja sam toliko ranjiv da moram da čuvam svoju teritoriju i da se ljutim na svakog ko se usudi da joj priđe. Okačiću sebi na čelo tablicu sa natpisom – Oprezno. Opasan pas i neka samo neko proba da je ne vidi. Ja sam toliko jadan i bedan da ne mogu u sebi naći kapljicu velikodušnosti da bih oprostio, kapljicu duhovitosti da bih se nasmejao, kapljicu blogorodstva da ne primetim sve, kapljicu mudrosti da se ne kačim za svaku reč ili postupak, kapljicu ljubavi da bih prihvatio. Jer ja sam tako važna, vazna persona”, rekao je Ošo.

A moja preporuka za borbu sa ljutnjom je krija koja će vam pomoći da shvatite da smo svi mi povezani na ovom svetu. Nisu vas drugi ljudi uvredili zato što su želeli već zato što su morali, zato što je to deo njihove karme.

Radite na smanjenju svog ega barem 40 dana i sve će vam postati jasnije. Kriju Ubica ega možete naći ovde.

Sat Nam!

Vaša Danica, učiteljica kundalini joge