Pošto me je put opet doveo u Indiju, htela bih malo da vam pišem o božanstvima Indije.

Uvek mi se sviđao Ganeša, indijski bog, sa glavom slona. Nekako mi je uvek bio sumpatičan i dobar. Znala sam da donosi sreću, ali nisam znala detalje. Nisu me puno ni interesovali, do sada, navikla sam da slušam i sledim intuiciju.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Gan znači grupa u prevodu. Univerzum je grupa atoma i različitih oblika energije, koja bi bila u stalnom haosu da nema višeg zakona koji upravlja svom tom raznolikošću grupa i supstanci. Bog svih tih grupa atoma i energija je Ganeša. On je viša svest koja prožima sve i stvara poredak u Vaseljeni. Bez obzira na to što se Ganeši klanjaju kao božanstvu, sa glavom slona, sama ta forma je i stvorena zato da bi se izrazilo nešto bez forme. On jeste Ajam Nirvikalpam Nirakaremekam, što znači da je Ganeša nerođeni, bez određenih osobina, bez forme i simboliše univerzalnu svest.

Iz te enrgije stvoreno je sve i u njoj može sve i da se rastvori.

Tokom boravka u Indiji, čula sam priču o tome kako je Ganeša postao božanstvo sa
glavom slona.

Boginja Parvati se isprljala za vreme slavlja sa Šivom. Kada je to primetila, skupila je svu prljavštinu sa svog tela i napravila od nje dečaka. Zatim ga je zamolila da joj čuva stražu dok se kupa. Došao je Šiva i dečak ga nije prepoznao. Zabranio mu je da priđe. Šiva se naljutio i odrubio mu glavu. Parvati je bila u šoku kad je to videla i objasnila je Šivi da je dečak bio njihov sin i zamolila ga da mu vrati život kako zna i ume. Šiva je poslao svoje sluge da donesu glavu onoga ko spava glavom ka severu  i oni su doneli glavu slona koju je Šiva nakalemio na telo dečaka i tako se rodio Ganeša.

wisdom-1283572_1280 Ova priča baš i nema mnogo logike. Zašto se boginja Parvati toliko isprljala? Kako veliki svemogući i sveznajući Bog nije mogao da prepozna svog sopstvenog sina? Zašto je Šiva, oličenje smirenosti, toliko pobesneo da je odrubio glavu svom sinu? I zašto su sluge
pronašle baš glavu slona?

Naravno, postoji dublji smisao u celoj ovoj priči.

Parvati je simbol energije slavljenja i to što se ona isprljala znači da slavljenje može često da izmakne kontroli . Prljavština je simbol nepažnje koja dolazi iz uma i ne ide zajedno sa znanjem. A znanje mora da pobedi nepažnju. Zato je Šiva odrubio dečaku glavu.

Ali zašto je dečak posle dobio glavu slona? Slon ima mudrost i znanje. Slon ne zaobilazi prepreke i one ga nikada ne zaustavljaju. On jednostavno uklanja prepreke ispred sebe i ide napred kuda je naumio. Slon simboliše sposobnost prevazilazenja svih prepreka.

Buckasti stomačić Ganeše označava zaštitu, njegova opuštena ruka sa dlanom nagore označava beskonačnu sposobnost davanja, a označava i poziv da se poklonimo, a to
je simbol da ćemo se i mi rastvoriti jednog dana u zemlji.

Ganeša ima samo jednu kljovu, što označava usmerenost. Drži u ruci stap, što simboliše buđenje i omču koja simboliše kontrolu. Pri našem buđenju, oslobađa velika količina energije koja bez kontrole može dovesti do haosa.

A šta traži miš pored Ganeše? Miš će da pregrize kanape koji nas vezuju. Miš je kao mantra koja može da preseče mnogo ružnih reči i da nas dovede do višeg znanja koga simboliše Ganeša.

Drevni mudraci, rišiji, bili su veoma mudri i oni su rešili da izraze božansko pomoću simbola, a ne pomoću reči jer se reči menjaju vremenom, a simboli su uvek isti.

U Srbiji, u indijskim radnjama, mozete da pronađete Ganešu. Preporučujem. Meni je doneo velike i lepe promene, pomogao mi da prevaziđem prepreke. Možda će i vama pomoći.

Sat Nam!
Vaša Danica