Pošto me je put opet doveo u Indiju, htela bih malo da vam pišem o božanstvima Indije.

Uvek mi se sviđao Ganeša, indijski bog, sa glavom slona. Nekako mi je uvek bio sumpatičan i dobar. Znala sam da donosi sreću, ali nisam znala detalje. Nisu me puno ni interesovali, do sada, navikla sam da slušam i sledim intuiciju.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Gan znači grupa u prevodu. Univerzum je grupa atoma i različitih oblika energije, koja bi bila u stalnom haosu da nema višeg zakona koji upravlja svom tom raznolikošću grupa i supstanci. Bog svih tih grupa atoma i energija je Ganeša. On je viša svest koja prožima sve i stvara poredak u Vaseljeni. Bez obzira na to što se Ganeši klanjaju kao božanstvu, sa glavom slona, sama ta forma je i stvorena zato da bi se izrazilo nešto bez forme. On jeste Ajam Nirvikalpam Nirakaremekam, što znači da je Ganeša nerođeni, bez određenih osobina, bez forme i simboliše univerzalnu svest.

Iz te enrgije stvoreno je sve i u njoj može sve i da se rastvori.

Tokom boravka u Indiji, čula sam priču o tome kako je Ganeša postao božanstvo sa
glavom slona.

Boginja Parvati se isprljala za vreme slavlja sa Šivom. Kada je to primetila, skupila je svu prljavštinu sa svog tela i napravila od nje dečaka. Zatim ga je zamolila da joj čuva stražu dok se kupa. Došao je Šiva i dečak ga nije prepoznao. Zabranio mu je da priđe. Šiva se naljutio i odrubio mu glavu. Parvati je bila u šoku kad je to videla i objasnila je Šivi da je dečak bio njihov sin i zamolila ga da mu vrati život kako zna i ume. Šiva je poslao svoje sluge da donesu glavu onoga ko spava glavom ka severu  i oni su doneli glavu slona koju je Šiva nakalemio na telo dečaka i tako se rodio Ganeša.

wisdom-1283572_1280 Ova priča baš i nema mnogo logike. Zašto se boginja Parvati toliko isprljala? Kako veliki svemogući i sveznajući Bog nije mogao da prepozna svog sopstvenog sina? Zašto je Šiva, oličenje smirenosti, toliko pobesneo da je odrubio glavu svom sinu? I zašto su sluge
pronašle baš glavu slona?

Naravno, postoji dublji smisao u celoj ovoj priči.

Parvati je simbol energije slavljenja i to što se ona isprljala znači da slavljenje može često da izmakne kontroli . Prljavština je simbol nepažnje koja dolazi iz uma i ne ide zajedno sa znanjem. A znanje mora da pobedi nepažnju. Zato je Šiva odrubio dečaku glavu.

Ali zašto je dečak posle dobio glavu slona? Slon ima mudrost i znanje. Slon ne zaobilazi prepreke i one ga nikada ne zaustavljaju. On jednostavno uklanja prepreke ispred sebe i ide napred kuda je naumio. Slon simboliše sposobnost prevazilazenja svih prepreka.

Buckasti stomačić Ganeše označava zaštitu, njegova opuštena ruka sa dlanom nagore označava beskonačnu sposobnost davanja, a označava i poziv da se poklonimo, a to
je simbol da ćemo se i mi rastvoriti jednog dana u zemlji.

Ganeša ima samo jednu kljovu, što označava usmerenost. Drži u ruci stap, što simboliše buđenje i omču koja simboliše kontrolu. Pri našem buđenju, oslobađa velika količina energije koja bez kontrole može dovesti do haosa.

A šta traži miš pored Ganeše? Miš će da pregrize kanape koji nas vezuju. Miš je kao mantra koja može da preseče mnogo ružnih reči i da nas dovede do višeg znanja koga simboliše Ganeša.

Drevni mudraci, rišiji, bili su veoma mudri i oni su rešili da izraze božansko pomoću simbola, a ne pomoću reči jer se reči menjaju vremenom, a simboli su uvek isti.

U Srbiji, u indijskim radnjama, mozete da pronađete Ganešu. Preporučujem. Meni je doneo velike i lepe promene, pomogao mi da prevaziđem prepreke. Možda će i vama pomoći.

Sat Nam!
Vaša Danica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.