Srećan Božić! Neka mir, ljubav i sreća budu u vašim srcima!

Da li ste primetili na ikonama sa Isusom da on često drži prste u specifičnom položaju? Najčešće možete videti da mu je desna ruka u jednoj mudri koja se u jogi naziva Prithvi mudra, spojeni su vrhovi palca i domalog prsta, a ostali prsti su ispruženi. Ova mudra simbolizuje da je svrha našeg života povezivanje sa Božanskim i zove se i mudra Isusa.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Na indijskom starom jeziku sanskritu reč prithvi znači zemlja. Ova mudra je povezana sa elementom zemlje i budi naš prvi energetski centar Muladharu, u kojoj spava naša životna kundalini energija. U kundalini jogi često, dok radimo vežbe, držimo ruke u određenoj mudri jer su naši prsti povezani sa zonama mozga, i samim tim pojačavamo efekat krija koje radimo.

Dodirom i ukrštanjem prstiju vodimo tok energije i reflekse u mozak. Na taj način, kao da razgovaramo sa mozgom, pošto svaki prst i deo prsta oslikava određeni deo uma ili tela.

Domali prst u kundalini jogi predstavlja energiju Sunca, a palac energiju Zemlje. U kundalini jogi se ova mudra zove Surja mudra i koristi se i za jačanje imunog sistema. Surja znači u prevodu Sunce. Surja mudra (Prithvi mudra ili mudra Isusa) poznata je i kao pečat života ili pečat Sunca. Simbolizuje energiju, balans, zdravlje i vitalnost.

Ova mudra (položaj prstiju ruku) nam daje životnu snagu, uklanja slabost i jača slabe organe. Deluje na temperaturu tela, jetru i stomak. Poboljšava usvajanje vitamina i minerala i dobra je za kožu, kosti, kosu i nokte. Jača toleranciju i strpljenje, pomaže nam da budemo uravnoteženi u stresnim situacijama.

Radite je 15 minuta dnevno i dok držite mudru ponavljajte afirmaciju – Snaga Zemlje mi daje stabilnost i samopouzdanje. Snaga Sunca i Univerzuma mi daju entuzijazam, radost i zadovoljstvo.

Sat Nam!

Vaša Danica