Master kundalini joge, Yogi Bhajan, govorio je da će u epohi Vodolije, koja je počela 2012. godine, doći do novog fenomena, hladne depresije.

Taj vid depresije, koji sada postoji, nije psihološki već energetski problem. Hladna depresija je jedan od najrasprostranjenijih i najzagonetnijih tipova bolesti i nastaje onda kada energija prestaje da se kreće.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Ako samo malo obratite pažnju, videćete da se reč energija sreće svuda oko nas, energetski napici, brojne energetske metode iceljivanja, energetska kriza. Energije Zemlje, Sunca, planeta, energije čoveka, beskonačni su i nedokučivi izvori energije. Živimo u svetu energija ali svakog dana osećamo kako nam treba još energije da bismo preživeli i ostali normalni u ovom ubrzanom vremenu.

U prethodnoj Epohi Riba energiju smo mogli dobijati iz spolašnjih izvora – kafa, slatkiši, alkohol, narkotici, jaka muzika, sport i adrenalin su pomagali ali, nažalost, u Epohi Vodolije to više nije moguće. Moramo se okrenuti sopstvenim unutrašnjim resursima.

Verovatno su mnogi od vas primetili da vam više ne donose zadovoljstvo neke stvari koje ste ranije voleli da radite. Hladna depresija donosi apatiju, prestaje želja da bilo šta radite, odnos ka drugima postaje hladan. Jednostavno vas nije briga. Posao koji vam je bio interesantan, više nije za vas, učenje vas nervira, voljeni čovek vam postaje nezanimljiv i dosadan, skoro svakog dana ste neraspoloženi.

Drugi simptomi su osećaj ograničenosti, odbačenosti, nedostatak samopouzdanja. Često vraćanje u prošlost, pokušaji da se vratite da budete ponovo onaj stari ja ali bezuspešno jer ste staro ja odavno prerasli. Netrpeljivost ka drugima, osećanje da vas uvek neko drugi ometa u vašem rastu. Kompenzacija praznine dugim časovima spavanja ili pak dolazi do nesanice.

Hladna depresija se često javlja i kod ljudi koji su sve što su mogli i želeli već dostigli i trebalo bi da uživaju u tome, ali oni postaju očajni, hladni i ravnodušni. Sreću su negde usput izgubili.

Hladna depresija je znak samodestrukcije, rušenja ega ali je istovremeno i deo procesa puta ka potpunoj svesnosti, jer se moramo okrenuti sebi, ka unutra, ka svom višem Ja da bismo počeli da rastemo, da bismo dotakli svoju Dušu.

Ego je u agoniji jer nije više snažan kao ranije. Njegovi fenomenalni trikovi u preuzimanju potpune kontrole nad vama više ne deluju. Ego gubi kontrolu, počinje da besni i da ruši sve oko sebe.

Da li ste primetili da filmovi, igrice, televizija postaju sve okrutniji, sve više krvi, odsečene glave, raspadnuta tela možemo videti čim uključimo televizor ili ne daj Bože otvorimo dnevne novine? I ne vredi ni izbaciti televizor iz kuće i ne kupovati novine jer i na telefonima, komjuterima, društvenim mrežama, tržnim centrima, na uličnim panoima negativna energija vas bombarduje. To su poslednji trzaji Ega u svojim pokušajima da sačuva kontrolu i vlast nad nama.

Hladna depresija se hrani mržnjom i gnevom koje usmeravate ka sebi samima jer niste slušali šapat svoje Duše. Ona je bekstvo od samog sebe. Ona ruši našu podsvest, boji sve sfere života tamnim bojama. Postajemo ravnodušni ne samo prema drugima, već i prema samim sebi. Život gubi smisao, nema osećaja ni radosti, ni agresije, samo totalna ravnodušnost.

Da li ima izlaza iz tog stanja? Naravno da ima.

O tome vam pišem sledećeg ponedeljka.

Sat Nam!

Vaša  Danica

P.S. Pozivam vas da krenete na grčko ostrvo Ikaria sa mnom i sa mojim prijateljima iz Peter Hess Akademije iz Zagreba.  Uz pomoć specijalno odabranih krija i meditacija iz kundalini joge i zvukoterapije gongovima i tibetanskim činijama oslobodićete se stresa i depresije, i što je najvažnije, dobićete osnovna znanja i veštine kako sami sebi da pomognete. Detalji OVDE.