Anahata, četvrta čakra, srčani centar, ljubav i saosećanje

Četvrti centar svesti, koji je projektovan u našem telu, zovemo i srčani centar ili Anahata čakra. On se nalazi u centru grudi, ali to nije samo mesto gde se nalazi fizičko srce, već je i centar suptilnih efirnih energija.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Četvrta čakra je prelazna čakra, veza između donjeg i gornjeg trougla čakri i simbolički se i predstavlja Davidovom zvezdom, koja se sastoji od dva trougla.

To je mesto u kome se susreću egoizam i borba za opstanak, iz donjih čakri, sa duhovnošću i altruizmom, iz gornjih. To je element vazduha, tu se nalaze i pluća.

Iz te čakre ide naša sposobnost požrtvovanja, koja proizilazi od univerzalne Božanske ljubavi.

To je mesto gde se javlja istinska, materinska ljubav. Bilo koji beskorisni postupak, kada dajemo, bez očekivanja uzvraćanja, ide iz srčanog centra. To je mesto gde živi dobrota i saosećanje. Kada govorimo s nekim “od srca srcu” naša reč je lepa, mila, dobronamerna i sabesednik nas odlično razume.

Kada “probuđeni” čovek živi u četvrtoj čakri, on je otvoren, uvek hoće da pomogne i pun je ljubavi i saosećanja.

Ljudi misle da je otvaranje srčanog centra buđenje osećanja i emocija. Ali nije tako. U stvari, naša uzburkana osećanja pripadaju drugoj čakri, a u četvrtoj čakri se uspostavlja takva veza sa našim osećanjima zahvaljujući kojoj nastaje prelaz emocionalnih uzaviranja ka predanosti.

Delujući iz četvrte čakre, svesno se odnosimo ka čitavom spektru osećanja.

Obično patimo zato što se naša energija kundalini zaglavi negde u tri donje čakre.

Yogi Bhajan, master Kundalini joge, često je govorio da to što se u našem društvu zove ljubav, često je samo dobar posao. Ili bolje rečeno – strast posedovanja nečega.

“Ja ću te voleti ako…”

Istinska ljubav ne zna za granice, nema nikakva trebovanja, nikakva ograničenja. Samo potpuno prihvatanje. Ljubav je slepa, ona ne pita ni za šta, ne sumnja ni u šta i ne traži mane. Malo ko od nas je ikada spoznao takvu ljubav, i zato nam je teško to da razumemo. Sveci i Učitelji, koji su podarili čovečanstvu takvu ljubav, obično su umirali mučeničkom smrću.

“Živeti, znači voleti, voleti, znači davati, davati, znači biti ispunjen ljubavlju.”

Jedna od najboljih meditacija za otvaranje četvrte čakre iz kundalini joge:

Kundalini krija za otvaranje ”zaključanog” srca

Sat Nam!

Vaša Danica

P.S.  – Last call to India! – Za dvadesetak dana naša grupa kundalini jogina ide u Indiju, na Trening za učitelje kundalini joge, sa velikom Gurmukh. Pridružite nam se!

Detalje možete pogledati ovde.