Ambasada Republike Koreje u Beogradu sa ponosom predstavlja Dane korejske kulture, festival koji se organizuje prvi put u Srbiji, u cilju promocije korejske kulture, ali i stvaranja jače veze između korejskog i srpskog naroda.

Festival počinj 20. maja i traje sve do sredine juna na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u Novom Sadu. Ulaz na sve događaje je besplatan, ali će za neke od događaja posetioci morati da najave svoj dolazak ili preuzmu svoje besplatne ulaznice!

Tokom Dana korejske kulture, publiku očekuje uzbudljiv program koji uključuje muzička dešavanja, izložbe, operu, modu, kulinarski događaj, predavanja o jeziku i kulturi, politički seminar i naravno, za mlađi deo publike ponešto o popularnoj korejskoj kulturi (K-Pop, drame, filmovi i dr.).

Posebnu pažnju skrećemo na Hanbok izložbu (hanbok – tradicionalna korejska nošnja) dizajnerke Hesun Li (Hye-soon Lee), koja je svoja modna dela nedavno prikazala i u Luvr muzeju u Parizu. Svoju izložba će najavu 20. maja tokom Noći muzeja u UK Parobrodu, a cela će biti prikazana na istom mestu, u periodu od 23. do 31. maja. Dizajnerka će održati predavanje i diskusiju o modi i hanboku 24. maja (11:00-12:30h), a tom prilikom publika će imati jedinstvenu priliku da porazgovara sa njom i postavlja pitanja.

Izložbeni deo upotpuniće umetnički duo iz Koreje, Šinsung Bak (Shin-seung Back), i Kimjong Huna (Kim-yong Hun), čija će izložba, kao deo Art&Science projekta Centra za promociju nauke, biti izložena od 25. maja u Naučnom klubu u Beogradu (Kralja Petra 46), a nakon toga u Naučnom klubu CPN-a do 7. juna.

Nedelja, 28. maj je rezervisana za publiku koja je zainteresovana za korejsku pop kulturu. Od 10 časova do 22h, održaće se različiti događaji, koji uključuju K-Pop plesnu radionicu, kviz, pevanje (norebang), animacije, gledanje korejskih tv drama, takmičenje u govorništvu na korejskom jeziku itd. Ovaj dan korejskih dešavanja pod nazivom Korea All Day Long, održaće se u kulturnom centru Rex (Jevrejska 16).

Ukoliko nikad niste probali korejsku hranu, imaćete fenomenalnu priliku da u subotu, 27. maja u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5) isprobate neke od korejskih specijaliteta i upoznate se sa korejskim đanći običajima (janchi – porodična okupljanja oko hrane), koji se porede sa srpskom slavom.

Kulinarske specijalitete će pripremiti kuvarica iz rezidenciji ambasadora Republike Koreje, Đina Kim, a na meniju će se naći pet korejskih jela. Kuvarica će objasniti kako se priprema ova hrana, tako da će svi posetioci, pored degustacije hrane moći da nauče kako je moguće pripremiti korejsku hranu sa lokalnim namirnicama. Količina hrane je ograničena, tako da će biti služena dok ima zaliha.

Još nešto o korejskoj kulturi, tačnije o korejskom budizmu, publici će ispričati monah Okvang (Okwang Sunim), koji je poreklom iz Srbije i u Koreji je proveo veliki deo svog života u praksi zen budizma. On će prisutnima ispričati kako izgleda život jednog budističkog monaha u hramu u Koreji, a nakon razgovora održaće i demonstraciju prakse kroz meditaciju.

Festival „Dani korejske kulture” organizuje ambasada Republike Koreje u Republici Srbiji, u partnerstvu sa Korejskom fondacijom, kao i mnogim drugim lokalnim institucijama i saradnicima.