Sound Development City poziva Beograđane da postanu deo umetničke ekspedicije!

Projekat „Sound Development City“ je tronedeljna umetnička ekspedicija između dva evropska grada, koju je 2012. godine pokrenula organizacija „Sound Development“ iz Ciriha, sa ciljem da podstakne kreativnu slobodu autora koji se izražavaju u različitim umetničkim disciplinama.

Ove godine ekspedicija se odvija između Beograda i Atine u periodu od 9. do 27. septembra, a u njoj učestvuje 13 međunarodnih umetnika. Sedište ekspedicije u Beogradu će biti u Galeriji 12 HUB, dok će to u Atini biti prostor Synergy-o. Projektne aktivnosti u Beogradu  traju od 9 do 15. septembra.

01_SDC2014_SilenWalk-Helsinki

Međunarodni žiri koji su činili: Milica Pekić (Galerija 12 HUB, Beograd), Poka-Yio (Atinsko bijenale, Atina), Esther Eppstein (Message Salon, Cirih), Andreas Finke (Sound Development, Cirih) i Martin Heller (Heller Enterprises, Cirih) odabrao je 13 učesnika iz 11 zemalja, a pristigle su 502 prijave iz 63 zemlje. Konkurs  je bio otvoren za umetnike iz celog sveta i iz svih oblasti umetnosti.

06_SDC2014_AndreasOskarHirsch

Učesnici ovogodišnje ekspedicije su: Narda Alvarado (Bolivija),Veli i Amos (SIovenija/Švajcarska), Ryan Ferko (Kanada), Rowan de Freitas (Velika Britanija), Friedrich Greiling i Sven Ulber (Nemačka), Luka Ivanović (Srbija/Nemačka), Marcin Knyziak (Velika Britanija), Joni Murphy (SAD), Klara Ravat (Španija/Nemačka), Roberto Santaguida (Kanada) i Vreni Spieser (Švajcarska).

02_SDC2014_RichardEigner-1

Umetnici razvijaju svoje projekte kroz interakciju sa stanovnicima Beograda. Luka Ivanović, poznat i kao Lukatoyboy (rođen u Beogradu, a trenutno živi i stvara u Berlinu) kao i Friedrich Greiling i Sven Ulber, umetnici iz Nemačke, ponudiće nesvakidašnju taxi vožnju, a jedino što traže zauzvrat je da saputnici sa njima podele priču, pesmu, zvuk ili da nešto odsviraju. Umetnici “taksiraju” od podneva do večeri svakog dana između 10. i 15. septembra. Svi koji žele da rezervišu svoj termin za vožnju Beogradom sa Lukom neka pozovu: 064 280 2012, a da bi im taksisti bili Sven i Friedrich, mogu se javiti na: 062 1465580.

Beogradski deo projekta Luke Ivanovića završiće se kasnog popodenva, 15. septembra vožnjom do Magacina Macura u Novim Banovcima, tokom koje će se u slobodnoj muzičkoj improvizaciji okupiti nekoliko čanova Improve kolektiva iz Beograda.

03_SDC2014_JohnGrzinich

U petak, 11. septembra u 21 čas u bioskopu „Zvezda“ biće prikazan grafiti dokumentarac „Style Wars 2“, čiju režiju potpisuje slovenačko-švajcarski umetnički dvojac Veli i Amos, koji su ujedno producenti. Ovaj metaforičan i zabavan film, zapravo je savremeni omaž kultnom dokumentarcu „Style Wars“ (1983). Veli i Amos su entuzijastički, bez novčanih sredstava krenuli na prekookeansko putovanje obilazeći galerije, ali i ratom zahvaćena područja, sa idejom da verno prikažu aktuelno stanje grafiti umetnosti na internacionalnoj sceni.

04_SDC2014_RichardEigner-2

U nedelju, 13. septembra od 11 časova umetnica Rowan de Freitas (Velika Britanija) će održati kolaborativnu filmsku radionicu u Galeriji 12 HUB. Radionica uključuje i grupnu šetnju tokom koje će se koristiti 16-milimetarska Bolex kamera i 35-milimetarski foto-aparat za dokumentovanje rute, posle koje će učesnici zajedno razviti film u javnom prostoru. Polaznici će imati priliku da ručno montiraju film i eksperimentišu sa celuloidnom trakom.
05_SDC2014_SilentWalk_Riga

Klara Ravat (Španija/Nemačka) 14. septembra organizuje „Mirisnu šetnju“- celodnevnu ekskurziju, koja je ujedno eksperiment i radionica, tokom koje će, zajedno sa učesnicima, pokušati da odgonetne kako miriše Beograd. Zajedno će sakupljati mirise koji ih prate gradom, a zatim će naučiti da ih ekstrahuju uz pomoć tradicionalnih metoda destilacije. Broj učesnika je ograničen na 10.

U ponedeljak, 14. septembra trinaestoro umetnika će pripremiti raznovrsnu trpezu, začinjenu ukusima sa različitih strana sveta u okviru „Delikatesnog ponedeljka“ u KC Grad. Manifestacija počinje u 19 časova, a pored hrane, posetioci će moći da pogledaju i umetničke intervencije.

Više informacija o svim projektima se nalazi na web sajtu http://sound-development.com i Facebook stranici: http://on.fb.me/1N0TVMC