Najveći domaći filmski festival biće otvoren večeras 44. put!

U velikoj dvorani Sava centra, u 19h, otpočeće ceremonija svečanog otvaranja, koju će voditi glumci Nebojša Milovanović i Tamara Dragičević. Muzički deo programa obeležiće duet Aleksandre Kovač i Marka Tolje.

SET DEL FILM "LA GIOVINEZZA" DI PAOLO SORRENTINO. NELLA FOTO MICHAEL CAINE E  HARVEY KEITEL. FOTO DI GIANNI FIORITO
FOTO: GIANNI FIORITO

Velimiru Bati Živojinoviću, jednoj od najvećih zvezda domaćeg filma, biće dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nagrada Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljena reditelju Džonu Mektirnanu, kao i glumici Viktoriji Abril, koja će, na zadovoljstvo beogradske publike, imati tu čast da proglasi 44. FEST otvorenim.

--EXCLUSIF-- VICTORIA ABRIL - TOURNAGE DU TELEFILM ' CLEM ' EPISODE 12-SAISON 4 DIFFUSE SUR TF1

Značajna počast ukazana je domaćem filmu Vlažnost koji će biti prikazan nakon ceremonije otvaranja, a ekipa filma na čelu sa rediteljem Nikolom Ljucom i glumcima Tamarom Krcunović i Milošem Timotijevićem će se pokloniti publici posle projekcije. Ekipa filma željno iščekuje da se predstavi domaćoj publici, nakon svetske premijere na nedavno završenom Berlinalu gde je pokupio izuzetno pozitivne kritike.

U Sava centru će za VIP zvanice biti obezbeđen svečani ulaz kao i crveni tepih kojim će defilovati gosti festivala uz javne ličnosti i filmske zvezde. Svi zainteresovani gledaoci koji su sprečeni da prisustvuju otvaranju mogu da prate RTS koji će uživo prenositi ceremoniju svečanog otvaranja i ulazak zvezda od 18:30h.

THE HUNGER, Ann Magnuson, David Bowie, 1983, (c) MGM
THE HUNGER, Ann Magnuson, David Bowie, 1983, (c) MGM

Tokom narednih deset dana biće prikazano 110 premijernih filmova u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju jugoslovenske kinoteke, a od ove godine i u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center. Od 27. februara počinju projekcije i u Novom Sadu i Budvi. Jedan od najpopularnijih filmova ovogodišnjeg programa je Mladost Paola Sorentina za koji je ostalo još veoma malo ulaznica, a velika potražnja vlada i za filmovima Ave Cezare braće Koen, Nerazuman čovek Vudi Alena, i Kerol Toda Hejnsa.