Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april, obeležava se različitim manifestacijama i akcijama u celom svetu, koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine.

U više od 190 zemalja u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi.

Neke od poruka obeležavanja tog datuma su i želja za stvaranjem nove, “zelene” ekonomije, kao i usmeravanje svetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije. Svrha obeležavanja ovog dana  jeste  da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Ovaj dan posvećen Planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.