Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april, obeležava se različitim manifestacijama i akcijama u celom svetu, koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine.

U više od 190 zemalja u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi.

Neke od poruka obeležavanja tog datuma su i želja za stvaranjem nove, “zelene” ekonomije, kao i usmeravanje svetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije. Svrha obeležavanja ovog dana  jeste  da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Ovaj dan posvećen Planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.