Danas je Međunarodni dan Dunava, koji se obeležava u 14 podunavskih zemalja, među kojima je i Srbija. Niz manifestacija, koje se održavaju ovim povodom, povezuju 80 miliona ljudi.

Međunarodni dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine.

Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Protiče kroz nekoliko evropskih glavnih gradova, pre nego što se kroz deltu ulije u Crno more u Rumuniji i Ukrajini.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije – Sava, Tisa i Drina.

Međunarodnim danom Dunava se od 2004. svakog 29. juna posebno ukazuje na značaj zaštite i očuvanja ove reke i njenih pritoka. Inicijator proslave je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav, a udruženom akcijom različitih organizacija Dan Dunava je izrastao u manifestaciju u kojoj svake godine učestvuje sve veći broj ljudi.