Danas je Međunarodni dan Dunava, koji se obeležava u 14 podunavskih zemalja, među kojima je i Srbija. Niz manifestacija, koje se održavaju ovim povodom, povezuju 80 miliona ljudi.

Međunarodni dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine.

Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Protiče kroz nekoliko evropskih glavnih gradova, pre nego što se kroz deltu ulije u Crno more u Rumuniji i Ukrajini.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije – Sava, Tisa i Drina.

Međunarodnim danom Dunava se od 2004. svakog 29. juna posebno ukazuje na značaj zaštite i očuvanja ove reke i njenih pritoka. Inicijator proslave je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav, a udruženom akcijom različitih organizacija Dan Dunava je izrastao u manifestaciju u kojoj svake godine učestvuje sve veći broj ljudi.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.