I baš kad smo pomislili da ova godina ne može da bude crnja, pojavila se sjajna Bet Harmon, junakinja serije Damin gambit, koja je unela svetlost sa malih ekrana i oduvala sve priče o virusu i uspela da potpuno, bar za trenutak, zaokupi pažnju gledalaca širom sveta.

Šah i moda, deluju nespojivo, zar ne?! Ali kad neko uspe da na ovako veličanstven način realizuje jednu sasvim prosečnu ideju i naizgled bezazlenu priču o šahovskom čudu od devojčice (izmišljenom liku), onda je to za dubok naklon i gromoglasan aplauz. Verujemo i dosta nagrada za verovatno seriju godine i glavnu žensku ulogu jer svi uključeni akteri u realizaciju ovog sjajnog TV projekta to zaista i zaslužuju.

Bet Harmon je već postala ikona stila. Ova priča bila bi još samo jedna u nizu priča o vanserijskom sportskom uspehu da nije obogaćena sjajnim kostimima, glumičinim upečatljivim likom i ekspresivnim performansom.

Kostime serije od sedam epizoda osmislila je kostimografkinja iz Berlina, Gabriele Binder, koji su uz zvezdanu glumu Taylor-Joy i nostalgičnu likovnost kadrova razlog više za zakucavanje pred ekranom.

Čak i u mračnoj godini poput 2020. godine, pojavila se sjajna TV serija koja nas je sve vrlo prijatno iznenadila i lepo oraspoložila.

Elegantna, očaravajuća i vrlo seksi, serija „Damin gambit“ je s dobrim razlogom skočila na prvo mesto po gledanosti na Netfliks platformi u Sjedinjenim državama – i to je baš vrlo zanimljivo jer je ovo serija u kojoj se radi o šahu.

Rađena na osnovu romana Voltera Tevisa, “Queen’s” serija prati uspon izmišljenog lika šahovskog čuda od deteta Bet Harmon, koju fantastično igra glumica Anya Taylor-Joy, siročeta iz Kentakija 1960-ih godina, koja uči da igra šah od domara (Bill Camp) u podrumu sirotišta.

Kao tinejdžerka probija se u međunarodni šahovski krug, putujući zemaljskom kuglom i majstorski pobeđujući muškarce šahiste dvostruko starije od nje.

Pored toga, sve to vreme usput boreći se sa zavisnošću, mnogo težom borbom za Bet od bilo kog šahovskog meča.

Zahvaljujući fantastičnom performansu glumice Tejlor-Džoj, snažnoj sporednoj glumačkoj postavi i pravom balansu iskušenja i trijumfa, „Damin gambit“ je iznenađujuće potresna avantura (da, šahovska avantura) koja ipak uspeva da pronađe lakoću i sreću.

Ova serija čini se kao da je rađena po meri naših mračnim temama izgladnelih umova željnih radosti i prijatnih iznenađenja u sumornom svetu u kome trenutno živimo. Možda će čak i oni najskeptičniji među nama iz podruma izneti šahovske table prekrivene prašinom i ponovo početi da igraju šah.

Serija započinje sa Bet kao tihoj devetogodišnjakinji koja je upravo ostala bez roditelja u automobilskoj nesreći i predata je depresivnom sirotištu koje deli sredstva za smirenje poput slatkiša da bi deca bila poslušna.

Brzo otkriva da njihovo skladištenje i uzimanje više doza nekoliko noći u nedelji dovodi do uzbudljivih maksimuma. Jednog dana nailazi na domara koji sam igra šah u podrumu sirotišta i biva privučena igrom. Domar počinje da je uči šahovskim pravilima i zadivljen je njenim prirodnim talentom.

Bet noći provodi uzimajući tablete i zamišljajući šahovske partije na plafonu svoje spavaonice, jedne od mnogih ushićujućih vizuelnih slika u „Daminom gambitu“ tokom sedam epizoda.

Kao tinejdžerku Bet su usvojili Vitlijevi, nesrećni bračni par. Dok muž provodi nedelje na „poslovnim putovanjima“ na Zapadu, Bet se postepeno zbližava sa novom majkom Almom (Marielle Heller), funkcionalnom alkoholičarkom.

Bet osvaja lokalne šahovske turnire, a nakon što Alma otkrije koliko novca njena nova ćerka može da zaradi, počinje da se ponaša kao Betina menadžerka, izvlačeći je iz škole kako bi mogle da putuju na nacionalne i međunarodne turnire.

Kako se penje uz lestvicu profesionalnog šaha, Bet se suočava sa svim gotovo isključivo muškim protivnicima. Tu je Hari Beltik (Harry Melling, najpoznatiji kao Dudley u filmovima “Harry Potter”), koji postaje opsednut sa Bet nakon što ga je pobedila u meču za titulu države Kentaki sa 15 godina; D.L. Tauns (Jacob Fortune-Lloyd), brzi stariji igrač koji odmah zapada za oko Bet; i Beni Vots (Thomas Brodie-Sangster), američki šampion koji u početku odbacuje Betin talenat, pre nego što joj je na kraju pomogao da je obuči za preuzimanje titule svetske šampionke od najboljih svetskih šahista, Sovjeta.

Scenario je napisao i seriju režirao Skot Frank, nominovan za Oskara za svoj scenario „Logan“. Frankova režija je puna brzih rezova, veštog kadriranja i prelepih snimaka.

“Damin gambit” nam pruža brojne šahovske mečeve na nivou najvećih olimpijskih tenzija, uzbudljive kao i bilo koji sjajni sportski film.

Ali „Damin gambit“ ne bi bio to što jeste bez glavne glumice Tejlor-Džoj, koja je svoju ulogu pretočila u jednu od najboljih glumačkih predstava svoje već proslavljene mlade karijere.

Njeno izražajno lice i još izražajniji pokreti ruku ključni su deo onoga što šahovske mečeve čini tako očaravajućim. Ona se tako savršeno uklapa u modu i manire šezdesetih godina da je možda rođena u pogrešnom dobu.

Glumačka podrška takođe je sjajna, posebno Heller kao Alme (majka), koja deluje kao sistem podrške svojoj iznenađujuće pametnoj i talentovanoj usvojenoj ćerki.

Poznata uglavnom po svom rediteljskom radu („Lep dan u susedstvu“), Heller čini Almu mnogo više od samo još jedne razočarane domaćice.

Novo glumačko lice Moses Ingram, koja glumi Jolene, Betinu najbolju prijateljicu iz sirotišta, takođe se sjajno ističe u ograničenom vremenu koje ima na ekranu.

Bilo je mnogo filmova i TV serija o genijalcima i teretu i ceni njihovog ogromnog talent ai velikog uma, ali malo je onih koji su u središtu imali žensku priču.

Bet je u totalnom haosu, loša i na kraju briljantna poput Džona Neša (Russell Crowe u “A Beautiful Mind”) ili Vila Hantinga (Matt Damon u “Good Will Hunting”). Bet Harmon bi verovatno mogla da ih pobedi u šahu.

Verujemo da su mnogi već poskidali prašinu sa svojih zaboravljenih i u budžak zabačenih šahovskih tabli.