DSC_9331

Dok ponovo otkrivam toponime na mapi otoka počinjem da verujem u istinitost one teorije – da su imena sela, rtova i zaliva koje su svojevremeno savesni kartografi beležili u mape zapravo bile rezultat trenutnog nadahnuća meštana okupljenih oko činovnika države koja je u tom trenutku smatrala Dalmaciju svojim posedom.


Pročitajte i ovo: Specifična obeležja Portugala


Tako je možda najlakše objasniti (i zapamtiti) niz imena: Ražnjić, Žrnovo, Pupnat, Zavalatica, Prižba, Grščica, Proizd, Vela Pržina, Privala… 

Korčulani su verovatno bili izuzetno nadahnuti Plavcem ili Pošipom dok su smišljali sva ova imena.


Pročitajte i ovo: Kapri – najlepše italijansko ostrvo


DSC_9343


Pročitajte i ovo: Lepote zapadne Srbije, oj, Moravo, moje selo ravno!


Siguran sam, naravno, da se iza svakog od ovih imena krije zanimljiva priča ili mit – ali je moja glava bila željna sunca, soli i zrikavaca, a imena nakon prvog skoka u more i nisu više bila važna – mesta smo počeli da pamtimo po šiframa: “uvala-sa-belim-peskom-na-dnu”, “ona-gde-se-parkiramo-u-šumi”, “severno-od-Blata”; “neudobne-stene”; “ona-blizu”.


Pročitajte i ovo: Sorento i Amalfi obala


Plaže su stenovite i ne mame na fotografisanje već na kupanje: more je na svakoj tački ostrva besprekorno: čisto, prozirno, dovoljno toplo i mirno.

Otočani su prijatni i druželjubivi, a kuća u kojoj smo bili smešteni u centru grada redefinisala je listu životnih planova.


Pročitajte i ovo: Letovanje u Albaniji, zemlji Mercedesa, bunkera i orlova


DSC_9164


Pročitajte i ovo: Lastovo – najbolje čuvana tajna Jadranskog mora


Grad Korčula je i dalje prijatan i zadivljujuće tih i pust posle jedanaest sati uveče, sve do sedam-osam ujutro, kada se stariji okupe u kafiću na obali ili u bašti starog hotela “Korčula”.


Pročitajte i ovo: Turska – let balonom iznad božanstvene Kapadokije


DSC_9420

Nekoliko korisnih saveta

Hrana je supermarketima tek nešto skuplja nego u Beogradu, tako da je uzimanje apartmana sa kuhinjom sasvim praktično rešenje. Postoje i sasvim pristojni restorani u kojima se može odlično jesti za iste novce kao u Grčkoj, na primer.


Pročitajte i ovo: Tunis, Kartagina i Sidi Bu Said


Ukoliko naručujete lignje u restoranu, napomenite da li je želite očišćenu ili ne.

Parking se, naravno, naplaćuje, gdegod je to moguće. U centru Korčule je cena 25 kuna na sat (3.3 EUR), ali je parking na bregu iznad grada, kod Svetog Luke (groblje), na desetak minuta hoda od centra i dalje besplatan. Oko plaža ima mesta (u julu) za parkiranje i “sa strane”.


Pročitajte i ovo: Proputovanje kroz Transilvaniju – tajanstvenu zemlju vampira


Na čitavom otoku smo otkrili svega tri benzinske pumpe: prva je kod pristaništa trajekta iz Orebića (kod Lumbarde), druga u Smokvici (selo na sred otoka), treća u Veloj Luci. Putevi su u odličnom stanju, a sa kraja na kraj otoka vam ne treba više od sat vremena (45 km).


Pročitajte i ovo: Krstarenje istočnim Mediteranom


Možda je putovanje trajektom od obale do Trpnja na Pelješcu kraće, ali je vožnja preko Pelješca – lepša.

GPS u bilo kom obliku (može i smartphone aplikacija) nije samo korisna alatka već u nekim trenucima i jedini vid ohrabrenja da vredi nastaviti voziti baš tim putem.


Pročitajte i ovo: Napulj – kako je nastala napolitanska pica


Ukoliko putujete po danu, ruta preko Zvornika, Sarajeva, Mostara i Metkovića je zaista uživanje. Put preko Županje i Tuzle je samo naizgledbrži, jer su gužve na graničnim prelazima u špicu sezone neverovatne.

Autor putopisa i fotografija: Nebojša Krivokuća

4 KOMENTARI

  1. Nebojsa me svojim kratkim ali “bogatim” putopisom vraca u mladost(u ovom slucaju)ili vodi negde gde jos nisam zavirila.Hvala mu.

  2. Najlepše je putovanje donjim tokom Neretve, delimično preko Bosne, Hrvatske, Nauma , Orebića …preko puta je divna Korčula. Nezaboravna. Corcyra melaina, zbog obilja čempresa i zimzelenog drveća… Korčula izaziva ljubav, malo je reći…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.