Osušile su mi se noge u najlonskin bičvama, parin ka divenica! – žali se teta Mande babi.

– Da metiš glavu u najlonsku kesu udušila bi se odma, a nogu u najlonsku čarapu meće svaka žena. U današnje vrime ili ćeš pratit modu ili ćeš disat – zaključi baba.

– Dobro govoriš! Šta je civilizacija napridnija to je žensko nazadnije. Jučer san uzela neku kremu od neviste za namazat noge i nakon deset minuta su mi sve dlake opale! Nakoga strava ja ne pantin u životu! Ne mogu se od gada pogledat nistrmo, sve je na meni sagnjilo -grozi se teta Mande.

-Danas svaka ženska koja drži do sebe diže dlake – objasni sestra.

-Da drži do sebe ne bi se time patila! Znači, drži do drugih a nije đavlu da svak drži do njenih dlaka?! – čudi se teta Mande.

-Ne dižu dlake samo žene, sve je više muškaraca koji to isto rade.Takvo muško se zove metroseksualac; -pazi na svoj izgled, uspješan je i ambicijozan – objasni sestra teti Mandi.

-Danas ambicijozan znači da te u stanju ubit za sto kuna a ne da umi popravit letriku, iscipat drva ili štogod privridit – objasni baba teti Mandi.

-Moj momak se čak brije ispod pazuha, smeta mu ako se čuje na znoj.

-A brada mu ne smeta?! Da za ručkon izgubi šnicel u dlakan, tražijo bi ga do večere…kako bradu pere?

-U sapunu, svako drugi dan.

-A ispod ruke mu se teško plaknit, jel?!

-Ma ne razumite vi današnji stil života – zaključi sestra.

-Razumin, ali ne odobravan – reče baba – Pitan ja tebe koje dobro more bit od toga da žene odaju na štiklan? Mene čudi da usput ne mašu rukama za održavat ravnotežu.

-Ja mislin da je lipo vidit žensku nogu u štikli – reče sestra.

-Dakako! Lipo je vidit i divenicu ma ti ne pitaš na šta je prije ličila i kako jek je stislo unutra – govori baba -Prošle subote san čitala novine na teraci kad intrala neka divojka da di je automehaničar. Strši joj nešto iz kapka, ne moreš joj doć na pet metara. Ja se skočila, vidin odnjo je đava šalu – Ćerce moja, taj trun će ti prije izdavit doktor nego automehaničar – govorin joj. Ona se ceri i objašnjava mi da su to umjetne trepavice – krste se baba i teta Mande sinhronizirano.

-Super! – oduševi se sestra – Ja volin umjetne trepavice, otvaraju oko, a daju ženi mistični izgled.

-Dakako da je mistična kad joj ne moreš doć do glave! – zaključi baba pa se zamisli -Doduše, korisne su te trepavice, more trepčuć brisat prašinu s regala.

Teta Mande se uključi u diskusiju – Jadno muško! Ako je i proša očinju prepreku pa stiga ženskoj do prsiju najprije će mislit da jek je, jadnu, načela štitnjača! Ne daj bože da zagrmi, nju bi odma poteglo u prsni koš! Ima više žica u ređipetu joj negoli na dalekovodu.

-A baš! – složi se baba – Plus, ako jon je kosa ravna, zašto nije ricava, ako je ricava, kupuj pegle, ravnaj…samo nek je kako nije i unda je ona zadovoljna.To ti je današnje žensko-sažme baba.

-Vas je vrime prigazilo! – zaključi sestra.

-Eto tebe nije, a da se moraš po buri zatrčat za autobuson, ostala bi ti cipela u prvoj fugi, trepavice bi ti se otkačile od oka i jadan ti je onaj kome padnu na šoferšajbu.

Sestra je manila rukon i odustala od polemike. Kad je ošla ća baba je pitala tetu Mandu – Jesi uspila?
Teta Mande je izdavila iz đepa sestrino sjenilo za oči, dezodorans u spreju i šminku – Našla san samo ovo! Požuri, nemamo niti dvi ure do Matinoga sprovoda!

Baba je začešjala punđu i deozdoranson učvrstila kosu. Nema šanse da joj se potiljak oznoji 24 sata, tvrdi Garnier.

Teta Mande je uzela sjenilo i vrtila ga priko ruku – Metiću dva podočnjaka da mi daju mističan izgled! Kad banen na sprovod Ivka će me odma pitat da zašto oka nisan sklopila,to će joj dat mislit…- zadovoljno će teta Mande.

-Oću li metit šminku ili da ostavin svoja usta? – pita baba.

-Budi prirodna-reče teta Mande – plus, sad se ljubičasto i nosi! Šta kogod zna da u tebi krv ne kola, misliće da pratiš modu!

-Mande, eto si nacrvenila usta, nasprejala se, oćeš li se priobut iz cavata u potpetice?

-Nije mi potriba, viš mi ćunke. Ko me god vidi nema zašto spušćat pogled niže od moje brade! A ti, oš metit onaj pojas za kičmu umisto ređipeta?

-Mogla bi! I one nove čarape za vene, utegnit ću se ko balerina – govori baba.

-Mogla bi i ja! – siti se teta Mande.

-Mande, ostavi, tebi ne stoje! Em nemaš vene, em su na meni bolje.

-Ma nemoj? – naidi se teta Mande – Zašto su na tebi bolje?

-Moj stajling to može podnijeti!