Novom studijom je, kako autori navode, utvrđeno da žene koje rode svoje poslednje dete posle tridesete ili posle četrdesete godine, žive duže od mlađih mama.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu „Menopauza“. Smatra se da su za to „zaslužne” telomere – strukture koje deluju kao zaštitni faktori na hromozomima.

Istraživači su pregledali i anketirali više od 1.200 žena.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Poznato je da se kratke telomere često nalaze kod ljudi sklonih bolestima.

Istraživači su pregledali i anketirali više od 1.200 žena koje su bile u postmenopauzi, koje su iz različitih sredina i različitog socio-ekonomskog statusa.

Mother hug photo created by prostooleh - www.freepik.com
foto by prostooleh – www.freepik.com

Jedna ranija studija manjeg obima otkrila je duže telomere kod starijih mama.

Činjenica je da žene boljeg finansijskog statusa i obrazovanja, neretko odlažu osnivanje porodice kako bi gradile karijeru, dok one sa lošijim ekonomskim statusom, uglavnom ranije dobiju decu.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Imućnija žena vođena karijerom koja dobije decu kad je starija, verovatno će imati duže telomere zbog različitih faktora, uključujući pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, bolju ishranu i poslove koji ne utiču negativno na fizičko stanje organizma, zaključili su istraživači.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Vodeća autorka studije, Čejs Latur sa Univerziteta u Severnoj Karolini, rekla je: „Žene koje su rodile poslednje dete kasnije u životu verovatno će imati duže telomere koje su vrsta biomarkera dobrog zdravlja i dugovečnosti”.

Testovi krvi pokazali su da su žene koji su dobile poslednje dete u tinejdžerskom dobu ili tokom treće decenije života, imale kraće telomere od onih koje su osnovale porodicu kasnije.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Istraživači su se fokusirali i na stanje leukocita, vrstu belih krvnih zrnaca koja igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i bolesti.

„Starost je uz druge ključne reproduktivne faktore u korelaciji su sa dužinom telomera kod žena”.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

„Ovi novi nalazi, u kombinaciji sa rezultatima prethodnih opservacionih studija, sugerišu da su starost majke i drugi ključni reproduktivni faktori u korelaciji sa dužinom telomera kod žena u menopauzi. Ovo bi moglo imati implikacije na naše razumevanje dugoročnog zdravlja ženske populacije”, rekla je Latur.

Iako istraživači koji su radili na ovoj studiji smatraju da rađanje u kasnijoj dobi, može uticati na dužinu telomera, pa samim tim i na produženje životnog veka, drugi su uvereni da je reč o tome da je „sposobnost rađanja kasnije u životu verovatno pokazatelj dobrog zdravlja i stoga je uzročnost obrnuta”.

Pročitajte i ovo: Vežbanjem joge do lakšeg porođaja

Oni zaključuju drugačije – Umesto da starost trudnice trudnoće utiče na dužinu telomera, dužina telomera omogućava trudnoću u kasnijim godinama.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

„Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li starije doba majke pri poslednjem rođenju dovodi do produženja telomera, ili dužina telomera služi kao zamena za opšte zdravlje i pomaže sposobnosti žene da u kasnijim godinama dobije dete”, kaže dr Stefani Fubion, medicinski direktor Severnoameričkog društva za menopauzu.