Od Bakingemske palate do kuće Vilijama i Kejt, istraživačka kompanija GFC izračunala je koliko bi najlepše kraljevske rezidencije koštale da se mogu iznajmiti na Airbnb-u.

Kraljevske rezidencije engleske kraljevske porodice, kao što su Bakingemska palata i zamak Vindzor, neka su od najlepših imanja na svetu. Međutim, one su takođe neke od najskupljih vila na svetu.

Možete li da zamislite koliko bi moglo da košta da provedete noć u raskošnoj sobi u Bakingemskoj palati, spavajući u krevetu sa baldahinom, sa spektakularnim pogledom na Hajd park?

Kompanija GFC analizirala je ukupnu vrednost svakog imanja engleske krune kako bi saznala koliko bi svaka kraljevska rezidencija mogla da košta ako ikada dođe na Airbnb tržište za iznajmljivanje.

Spojleri, ovo su zapanjujuće brojke.

Koliko košta iznajmljivanje sobe u Bakingemskoj palati?

Bakingemska palata bi mogla da izađe na tržište za iznajmljivanje za 500 hiljada funti (oko 600 hiljada evra) po noći.

Arhitektonsko srce monarhije i kraljičina rezidencija u centru Londona, Bakingemska palata se može pohvaliti beskrajnim nizom raskošnih spavaćih soba, plesnih dvorana, biblioteka i umetničkih soba.

Raskošna palata, koja ima ukupno 775 soba, prostire se na 77.000 kvadratnih metara, a procenjena je na 1,3 milijarde funti.

Ako kraljica Elizabeta odluči da iznajmi sobe u palati, mogla bi da zaradi preko 14 miliona funti mesečno i 175 miliona funti godišnje od kirije.

Šta je sa ostalim kraljevskim vilama?

Da bi se došlo do procene, studija je uzela 1,1% ukupne vrednosti imovine o kojoj je reč i izračunala je prosečnu noćnu zakupninu za dvorsku imovinu Njenog Veličanstva.

Ne samo u Bakingemskoj palati, GFC je izračunao koliko bi koštalo iznajmljivanje sobe u zamku Vindzor, Sandringemskoj kući i Kensingtonskoj palati.

Na primer, noćenje u zamku Vindzor koštalo bi oko 350.000 funti, dok bi noćenje u kući Sandringem, jednoj od kraljičinih omiljenih seoskih rezidencija i gde kraljevska porodica tradicionalno provodi Božić, koštalo bi oko 280.000 funti.

Iznajmljivanje Kensingtonske palate, zvanične kuće Vilijema i Kejt, koštalo bi 53.000 funti po noći (1,6 miliona mesečno).

Konačno, iznajmljivanje sobe u novom domu princa Harija i Megan Markl u Montesitu u Kaliforniji koštalo bi samo 3.600 funti po noći, što je ukupno oko 120.000 funti mesečno.