Da li vas voda za piće zaista tera da smršate? Nekoliko istraživanja potvrđuju vezu između vode i mršavljenja, ali samo ako vodite zdrav način života.

Ovo verovatno nije prvi put da čujete koliko je mudro i korisno piti dva litra vode dnevno za svoje zdravlje. Ima onih koji sugerišu da voda za piće čak i utiče na gubitak težine.

Ali da li je zaista tako?

Iako se očigledno nećete probuditi lakši ako jednostavno pijuckate vodu pre spavanja (ili u bilo koje drugo doba dana), neki naučni dokazi podržavaju vezu između vode i gubitka težine.

Na kraju krajeva, 60% našeg tela se sastoji od vode, što znači da ova esencijalna tečnost bez kalorija igra ulogu u skoro svim telesnim funkcijama.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Što ste više hidrirani, pokazuju istraživanja, to se vaše telo efikasnije nosi sa zadacima; u rasponu od razmišljanja do sagorevanja telesne masti.

Da li voda za piće utiče na gubitak težine? Evo odgovora stručnjaka!

Online fitness photo created by freepik - www.freepik.com
Foto by freepik – www.freepik.com

Voda za piće utiče na gubitak težine.

Ova izjava nije nastala slučajno. Zasnovana je na pravilu da ljudsko telo treba da primi istu količinu vode koju gubi da bi pronašlo ravnotežu.

Zato je toliko važno održavati telo hidriranim svakog dana ispijanjem toliko predloženih dva litra vode.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Ali kako nas voda tera da smršamo? Nauka sugeriše da voda za piće može da nam pomogne da izgubimo težinu na više načina.

Istraživanja su potvrdila da voda pomaže u povećanju termogeneze, odnosno povećavajući proizvodnju toplote u telu. Ovo u suštini dovodi do povećanog metabolizma koji, zauzvrat, pomaže u sagorevanju više kalorija.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Druga studija je pokazala da voda za piće pre obroka sprečava prekomernu konzumaciju hrane i povećava lipolizu, metabolički proces koji razlaže masti koje se zatim koriste kao izvor goriva.

Još jedno istraživanje koje su sproveli američki naučnici otkrilo je da je unos vode uz obroke rezultirao 2 kg većim gubitkom težine i 44% većim gubitkom težine za 12 nedelja nego kod ljudi koji nisu konzumirali vodu tokom obroka.

Water photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova – www.freepik.com

Da, voda za piće utiče na gubitak težine. Ali samo to nije dovoljno.

Voda za piće može vam pomoći da izgubite težinu. U stvari, videli smo da deluje tako što smanjuje unos hrane, povećava sitost, poboljšava metabolizam i stimuliše razgradnju masti.

Svi ovi blagotvorni efekti vode bi stoga mogli doprineti da se rezultati vide na vagi.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Ali pazite, čudima se ne možete nadati i važno je ne preterati.

U stvari, voda za piće treba da bude samo mali deo vašeg wellness putovanja.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Stručnjaci komentarišu: „Voda za piće neće imati ogroman uticaj na gubitak težine, a bez ograničenja kalorija i/ili vežbanja, sama voda verovatno neće dovesti do značajnog gubitka težine.“

Kao i uvek, stoga je važno da zauzmete sveobuhvatniji pristup i promenite svoj životni stil.