Da li često sanjate svog bivšeg dečka, muža, ljubavnika, partnera ili partnerku? Razloga može biti nekoliko: psihologija nam pomaže da razjasnimo njihovo tumačenje.

U idealnom svetu, sati u kojima spavamo trebalo bi da budu vreme mira i opuštanja, ali nije uvek tako jednostavno. Naročito kada imamo noćne more, ili se neko pojavi u našim snovima – možda naš bivši.

Ako ste ikada sanjali svog bivšeg partnera, u dobrom ste društvu: to je vrlo čest san. Takođe je, međutim, jedan od najličnijih; što objašnjava zašto se sledećeg jutra možemo probuditi uznemireni, zbunjeni ili čak tužni.

Ali šta zapravo znači sanjati svog bivšeg partnera? I zašto se on stalno pojavljuje u našim snovima?

Pročitajte i ovo: Razvod – da li je to ono što zaista želim?

Tumačenje snova nije egzaktna nauka, ali psihologija nam može pomoći da razumemo zašto stalno sanjamo svog bivšeg partnera.

Šta znači sanjati svog bivšeg: mnoga tumačenja

Ako ste se ikada zapitali zašto sanjate svog bivšeg, onda je takođe verovatno da ste već pokušali da razumete značenje tih snova.

Možda ste tražili na Guglu šta znači sanjati bivšeg partnera i verovatno ste bili potopljeni u nekoliko teorija.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Često, međutim, snovi koje sanjamo se zaista ne odnose na osobu koja se pojavljuje u snu, već više na emocije koje osećamo.

Istraživanje iz Laboratorije za spavanje i neuroimaging na Univerzitetu Berkli pokazalo je da su snovi povezani sa emocijama: studija je pokazala da smanjenje REM spavanja dovodi do smanjene sposobnosti razumevanja složenih emocija u svakodnevnom životu.

House photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Sanjati bivšeg partnera – zašto se to dešava?

Šta god da znači sanjati o povratku bivšeg, uvek nas muči jedno pitanje: zašto? Zašto stalno sanjamo bivšeg?

Psihologija pokušava da odgovori na ovo pitanje.

Pročitajte i ovo: Usamljenost i samoća – ima li razlike?

Psiholog dr Kalanit Ben-Ari objasnio je: „Ovaj san nije nužno o vašem bivšem partneru sam po sebi, već o tome šta on predstavlja. Često je osoba, situacija ili predmet koji sanjamo predstavljanje osećanja, želje, potrebe ili odraz dela unutar sebe. To je odraz unutrašnjeg dela sanjara koji zahteva pažnju.”

Dakle, ako stalno sanjate o svom bivšem partneru, pretpostavlja se da u vašem životu postoje nerešeni konflikti ili stresori.

Clock photo created by gpointstudio - www.freepik.comDva razloga zašto uvek sanjate o bivšem partneru

#1 Oni predstavljaju nešto što želite

Prema psiholozima, razmišljanje da sanjati bivšeg znači da želite da ponovo budete zajedno nije ništa drugo do veliki nesporazum.

Zbog toga predlažu kritičko razmišljanje: “Obično san nije toliko o bivšem, već o tome šta on predstavlja.”

Naravno, ova predstava može imati čitavo mnoštvo značenja, tako da morate da radite na njenoj analizi: „Snovi su brutalno iskreni i pokušavaju da vam pokažu šta se dešava u vašem srcu i umu kako biste mogli da donosite bolje odluke dok ste budni.

Pročitajte i ovo: Gde prestajem ja – gde počinješ ti?

Na primer, čak i ako mislite da ste prekinuli vezu sa bivšim ili ste se uverili da vam ne treba završni razgovor, vaše nesvesno – kroz snove – može vam reći da još uvek imate otvorene rane.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#2 Želite promenu u trenutnoj situaciji

Prema psiholozima, često sanjanje bivšeg kad ste u drugoj vezi može ukazivati na želju za promenom.

U stvari, ako sanjate da varate svog sadašnjeg partnera sa bivšim, to je zato što možda postoje problemi u vašoj situaciji i želite nešto drugačije.

Pročitajte i ovo: Zašto se ”ona ili ja” ljubavni trougao češće događa?

U stvari, snovi često predstavljaju paralele u sadašnjem životu. Na primer, ako dovodite u pitanje iskrenost svog novog partnera, možda biste mogli da sanjate o bivšem koji vas je prevario jer su emocije slične.