Priča da muškarci nikada ne odrastu postaje jedan od glavnih problema u partnerskim odnosima, a žene se sve češće žale da imaju osećaj da su momcima postale mame. Ali da li su muškarci baš toliko nezreli ili je to još jedan način da se muškarci okrive za neuspeh veze?

Večiti dečak (ili kako je na engleskom skovan izraz – manchild) slobodno se definiše kao muškarac, heteroseksualac, kome nedostaje očekivana zrelost u skladu sa njegovim godinama. Često ga krive da je emocionalno nezreo, neorganizovan i aljkav. Ima više zajedničih osobina sa šestogodišnjakom nego sa odraslom osobom. Zato se žene sve više žale da se osećaju kao majke velikog deteta.

Društvene mreže su preplavljene pričama kako žene žive u strahu od nezrelih partnera. Tu su i brojni saveti „stručnjaka“ koji ženama daju spisak osobina koje ukazuju da su ušle u vezu sa takvim muškarcem. Ako su neuredni, nesposobni da podnesu kritiku, beskrajno igraju igrice, neorganizoavani su … lista se nastavlja. Tu je i lista „crvenih zastavica“ koje treba izbegavati kod potencijalnog partnera.

Image by ansiia on Freepik
Image by ansiia on Freepik

Ali da li takvi muškarci zaista postoje ili je to još jedan pokušaj da se muškarci okrive za neuspeh veze? U najgorem slučaju, može li ideja o nezrelom muškarcu biti način da se okrutno napadne nesposobnost muškarca tako što će se demaskulanizovati?

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Osim u partnerskim vezama, etiketa večitog dečaka se koristi da okarakteriše muškarce kao zahtevne, sebične i nezrele. Poput deteta koje pobaca igračke kad nije po njegovom. Brza pretraga termina “manchild” na Tviteru pokazuje da se ova reč koristi u kritici Ilona Maska, Donalda Trampa i kontroverznog influensera Endru Tejta. U tom kontekstu, ponašanje svakog od ove trojice se upoređuje sa ponašanjem malog deteta.

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

Karakteristika večitog dečaka obično se svodi na kombinaciju „nezrelosti, emocionalne neuravnoteženosti i odbijanja da se preuzme odgovornost odrasle osobe“, kaže stručnjakinja za partnerske odnose i advokat za razvode Laura Vaser. „Partneri koji imaju ove osobine čine da se njihova voljena osoba oseća zaglavljena u ulogu roditelja, a ne ravnopravnog partnera“. Ali ipak, Vaserova se pita da li ova etiketa ikada može biti „fer“ – pošto bez obzira na pol, oba partnera mogu da imaju ove osobine.

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Psihijatar dr Kerol Liberman, autor knjige Loši momci: Zašto ih volimo, kako živeti s njima i kada ih napustiti, smatra da je ova etiketa više reakcija na nesrećnu situaciju. „Svaka žena koja svog partnera naziva ‘večitim dečakom’ zato što je preopterećena i ogorčena što on više ne pomaže u kući, uništava svoj brak”, kaže Libermanova. „Sve zbog neopranih sudova, ili veša, ili prljavog poda“.

Pročitajte i ovo: Uskraćivanje ključnih potreba u detinjstvu i moguće posledice u odraslom dobu

U stvari, nejednakost u obavljanju kućnih poslova se navodi kao jedan od najčešćih uzroka razvoda braka poslednjih godina. „Tradicija je odgovornost za kućne poslove svalila na žene“, dodaje Libermanova. I izgleda da se to ne menja. Nedavna studija je pokazala da žene i dalje rade većinu kućnih poslova uprkos tome što zarađuju više. Studija zaključuje da „rodne uloge ostaju nepromenjene“ kada su u pitanju kućni poslovi.

Pročitajte i ovo: Još uvek ste neudati / neoženjeni? Možda patite od gamofobije – straha od braka

Veza sa večitim dečakom utiče i na seksualni život žena. Jedna studija, objavljena u časopisu Archives of Sexual Behavior, pokazuje da nejednakost u obavljanju kućnih obaveza utiče na manji libido kod žena. Terapeut za partnerske odnose i seksolog, dr Tom Marej, navodi da kod partnera koji je opterećen obavezama može doći do smanjenja seksualnog nagona jer se oseća da nema podršku ili da nije ravnopravan u vezi. „Kada je neko emocionalno potrošen ili ne oseća podršku, može mu biti teško da se poveže sa svojim partnerom.“

Nature photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Dok etiketa večitih dečaka u određenoj meri sažima nejednakosti u rodnoj dinamici, ona nam ne pomaže da popravimo partnerske odnose – već nas ostavlja u uverenju da heteroseksualni muškarci nisu sposobni da se promene.

Pročitajte i ovo: Psihološke povrede u detinjstvu: Putevi bola popločani su dobrim namerama

Mark Bruks, savetnik za politiku rodne ravnopravnosti, odbacuje etiketu večitih dečaka i vidi je kao deo dvostrukih standarda kada je u pitanju kategorizacija ponašanja muškaraca. On smatra da je oznaka „čudna i pogrešna“ i kaže da je to „korak unazad“ od inkluzivnijih i naprednijih razgovora o rodu. „Niko ne bi dao sličnu etiketu ženi“, naglašava. „To se jednostavno ne uklapa u to kuda idemo kao društvo, i stoga ga ne treba posmatrati kao prihvatljiv opis.“

Pročitajte i ovo: Želite li savršenu ili celovitu ljubav?! Evo u čemu je razlika i čemu treba da težimo

Lako je strpati bivšeg partnera u neki kalup i etiketirati, ali trebalo bi razmotriti dublje probleme koji su u igri – poput „nerešenih iskustava iz detinjstva“ ili „nedostaka pozitivnih uzora“ tokom odrastanja, napominje Vaserova. „Kao i kod svake etikete, ključno je zapamtiti da su ljudi složeni i višeslojni, a svođenje nekoga na jedan deskriptor može biti i nepravedno i beskorisno.“

People photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

U pojedinim slučajevima sigurno ne bi bilo na odmet da neki parneri – bilo kog pola – prođu kurs neke ozbiljnije obuke u obavljanju kućnih poslova. Niko ne bi trebalo da bude nesrećan u vezi u kojoj preuzima deo posla druge osobe. Ali u u nekim drugim slučajevima, devojke bi trebalo da se zapitaju da li je problem u tome što njihov lenji dečko očekuje da mu pokupe čarape ili bi trebalo da budu pažljivije u odabiru partnera?