Uobičajena zabluda o zrelom odnosu je da se to dešava u određenom dobu.

Starost nema nikakve veze sa zrelošću, čak i ako imate 16 godina. Sve je u tome kako naučiš i postaviš se u skladu sa naučenim lekcijama o životu.

Partnerski odnosi često se smatraju savršenom slikom bajkovitog života koji se ceo odvija kao da ste u fazi medenog meseca. Kada sve teče kao med i mleko. A kad se pokaže da odnosi nisu takvi, čak ni s početka, mnogi se šokiraju, uz veliko iznenađenje.

Pravi partnerski odnos, pre nego što u njemu poteku med i mleko, mora da prođe kroz sito i rešeto. To je period u kojem partneri iskušavaju jedno drugo i u kome se testiraju svi njihovi napori, da bi se videlo koliko im je stalo jedno do drugog i, sa druge strane, da bi se odredile granice do kojih dozvoljavaju onom drugom partneru da ide. Jer svako od nas u vezi želi da vlada. To je sasvim prirodno.

Pitanje je samo koliko će onaj drugi da mu dopusti daleko da ode. Ako prolazite kroz ovu fazu, bilo bi poželjno da oboje zajedno proučite ovaj članak, jer bi mogao da vam pomogne da shvatite na kom je nivou vaš odnos. U prevodu, da li vredi dalje da ulažete snagu i nadu ili je došlo vreme da svako ode na svoju stranu dalje, u sreći i veselju.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

U zrelom dnosu nema nesigurnosti!

U odnosu u kome ima nesigurnosti znači da jedan od partnera ne veruje u potpunosti onom drugom. Ne veruješ mu svojim nedostacima i mračnim uglovima svog života, na kojima počiva tvoja nesigurnost. Ako si nesigurna u sebe, uvek ćeš se plašiti svojim nesigurnostima koje će sprečavati tebe i tvog partnera da živite najbolju verziju vašeg odnosa. Zreo odnos podrazumeva prihvatanje onoga što je vaš partner i dopuštanje sebi da budete iskreni, otvoreni i slobodni.

Nezrele veze gledaju u prošlost!

U nezrelim vezama partneri se stalno okreću u prošlost i trkeljišu po bivšim životima onog drugog, naročito, vezama, tražeći ono što, zapravo, i ne postoji više. Kao da traže neki dovoljno dobar razlog da više ne budu zajedno ili bar srećni, umesto suprotno, zanemarujući sve ono što je dobro i kvalitetno u njihovom odnosu, dok partneri u zrelom odnosu uvek gledaju u budućnost. Svako ima prošlost i svaka prošlost treba da ostane u prošlosti. Izvlačeći je iz šifonjera svaki put kada se posvađate samo će pogoršati stvari i dodati element bespredmetnog poređenja sa vašim zdravim odnosom.

Upoređivanjem vašeg partnera sa vašim bivšim ili obrnuto, vi jednostavno uništavate ili bivate uništavani teretom nerealnih očekivanja i stalnom ’’željom’’ da budete kao neko drugi. Zaboravljajući, da je valjalo vašem partneru sa tom drugom osobom, on bi i dalje bio sa njom, a ne tu sa vama. Uskoro, ovo osećanje pretvoriće se u buntovnost jer, uostalom, možete da se pretvarate samo neko izvesno vreme i naposletku, kad tad, morate da se vratite pravoj sebi, da budete ono što zaista jeste. Stoga, pravi partneri puštaju jedno drugo da budu ono što jesu, ne pokušavajući da od njih naprave da budu kao neko drugi.

U zrelom partnerskom odnosu partneri ne dozvoljavaju drugima da se mešaju ili upravljaju njihovim odnosom!

Postoji mnogo situacija u kojima uhvatimo sebe da se osećamo izgubljenima u vezi/braku i tada se dešava da otrčimo kod najbližih rođaka/prijatelja/roditelja, tražeći pomoć. Ponekad, njihovi saveti pomognu, dok ponekad nametnu odluku da tako bude, a da to nije, zapravo, vaš pravi izbor, samo zato što to ”tako treba da bude”, prema njihovom mišljenju.

Poenta je u tome da je uvek dobro da saslušate mišljenje treće strane ako niste sigurni u ono što radite, ali nemojte da dozvolite da to bude pokretačka snaga vašeg odnosa. Niko ne zna vašeg partnera bolje od vas samih i niko ne može zaista da kaže šta treba da uradite kako biste popravili vašu vezu.

Primite k znanju nekoliko saveta, ali tek nakon što ih dobro razmotrite i procenite, pažljivo dalje nastavite sa sprovođenjem prema vašem osećaju. Kao što se kaže, pratite svoje srce.

U nezreloj vezi, stvari treba da se pitaju!

Zrela veza izgleda kao slagalica koja se sama rešava i premošćuje sopstveni jaz. Jasno je da treba da uložite napor, ali mnoga vaša očekivanja počeće automatski da se ispunjavaju, jer u zrelom odnosu ljudi razumeju potrebe i želje jedno drugog.

Zrela veza će vam uvek prvo doneti ono što je vaša potreba, dok će se nezrela uvek fokusirati na želje. I ploviće kao u snovima, šarena laža. Takođe, u nezrelom odnosu, većina partnera uvek se raspravlja oko onoga što očekuje i želi od svog partnera.

Zreo odnos otklanja sva vaša strahovanja!

Da li je on pravi? Hoće li me varati kao i drugi? Zreli odnosi automatski brišu i kao rukom odnose sve vaše strahove i postaju lek za sve vaše neutažene boli i strahovanja. Zreo odnos je kao lek na ranu. Ono kad samo kažete ’’ahhh’’, odahnetea, a bol i strah nestanu u trenutku. I odmah će vam postati jasno zašto ni sa jednim pre nije moglo da uspe. Bićete u stanju da verujete i podržite svog partnera u potpunosti, kao i da cenite ovo zadovoljstvo i mir u duši i vašem umu koje imate od ne previše razmišljanja da li jeste ili nije, kao što ste radili u prethodnim vezama iz prošlosti.

Naposletku, zrela veza učiniće da osećate da istinska ljubav postoji i da ste dobili šansu da je iskusite. Zela veza će vas lepo tretirati. Biće vam lepo i prijatno u njoj. Osećaćete se komforno i slobodno. Pre svega, u svojoj koži. Niko ne stiže tamo za jedan dan ili iz prvog puta, već u svoje vreme, kada se stvore prilike i vi budete spremni za to. Samo se držite kursa svog srca i budite otvorenog uma da možete da prihvatite promene koje dolaze i svog partnera onakvim kakav on zaista jeste.