Pronaći motivaciju za vežbanje zaista nije lako. Da li bi sve bilo drugačije ako bi postojao metod od svega 12 minuta vežbanja dnevno, sa kojim bismo postizali odlične rezultate?

Ako vam se dopada ideja, imamo dobre vesti za vas!

running-498257_1280Prema istraživanju nedavno sprovedenom u Danskoj, istraživači su došli do zaključka da je najefikasniji način vežbanja u intervalima 10-20-30.

Metod, koji može da se primeni na bilo koji oblik kardio vežbanja (trčanje, biciklizam, veslanje i sl.), podrazumeva zagrevanje laganim tempom u trajanju od 30 sekundi, potom, povećanje brzine u narednih 20 sekundi, a interval se završava dajući sve od sebe u poslednjih 10 sekundi.

Kad vreme istekne, ponovite ceo interval još četiri puta zaredom.

Na kraju petog minuta, dozvolite svom srcu da se oporavi jednostavno zaustavljanjem u potpunosti ili sporim hodom u trajanju od dva minuta.

Onda ponovite petominutni ciklus još jednom, što dovodi do ukupnog vremena trajanja vežbanja od 12 minuta.

Istraživači su testirali ovaj metod treninga na 132 trkača tako što su promenili svoju normalnu rutinu na 10-20-30 dva puta nedeljno, u trajanju od osam nedelja i uporedili rezultate sa kontrolnom grupom od 28 trkača, koji su zadržali svoj uobičajeni način treniranja. Svaki trkač je, takođe, trčao 5 km na početku testiranja da bi se videlo koliko se njihovi rezultati poboljšavaju. Na kraju osam nedelja, jedina mana testiranja grupe bio je pad u nedeljno pretrčanoj kilometraži.

Pozitivno? Većina je imala niži krvni pritisak, smanjeno vreme trčanja na pet kilometara, u proseku za 38 sekundi, i to što su odlučili da se zadrže na 10-20-30 metodi.

Zaključak: 12 minuta dnevno može da bude sve što vam je potrebno da povećate brzinu na duge staze.