Sa zimskim poslasticama, periodom slava i proslava, kako se ne ugojiti?!

Otvorena je sezona za jake hrane, kuvanog vina i rakije, vanilica i šapica. Posle tradicionalne gozbe na kraju godine, dočekaćemo bogatu božićnu trpezu (a nećemo jesti samo jedan deo), zatim suvo meso dolazi na red. U suštini, hrana ima veoma važno mesto zimi i razmera se ne slaže sa tim.

Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Zimsko vreme, temperature pogoduju debljanju

Zimi, igle na vagi imaju tendenciju da promene pravac… Ako posebno bogata hrana ima puno veze sa tim, vreme takođe ima svoj značaj. Prema objašnjenjima dijetetičarke-nutricioniste Aurore Lavergnat, u pitanju je fiziologija.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

 „Sunce blagotvorno deluje na masne ćelije, objašnjava Aurore Lavergnat, dijetetičarka-nutricionista, jer podstiče oslobađanje dela njihovog sadržaja“. Ona takođe precizira da „zimi telo skladišti masti u masnim ćelijama”.

Zimske navike, pošast vaga

Da stvar bude gora, zimi konzumiramo više slatkih poslastica, što podstiče debljanje. Profesionalac objašnjava da naša želja za slatkišima jača kako se temperatura smanjuje. Razlog?

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

„Zato što podstiču oslobađanje serotonina, hormona blagostanja, dobrog raspoloženja’’, objašnjava Aurore Lavergnat. Međutim, zimi nam je potrebno više serotonina da bismo se osećali dobro.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Pored slatkiša, jela su posebno bogata, čak i kada se sastoje od povrća. U stvari, sezonsko povrće je nešto kaloričnije od letnjeg.

Mediterranean diet photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

„Efektivno, korenasto povrće poput celera, šargarepe, paštrnjaka bogatije je hranljivim materijama i ugljenim hidratima. Treba računati između 5 i 10 g ugljenih hidrata na 100 g u poređenju sa 3 do 5 g za letnje zeleno povrće. Ali priroda je dobro urađena.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Zimi obezbeđuje više hranljivih materija, a posebno ugljenih hidrata, koji zahvaljujući oslobođenoj energiji omogućavaju borbu protiv prehlade, a samim tim i održavanje odgovarajuće temperature u telu“, objašnjava ona.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Kao bonus, obično preskačemo rekreaciju tokom zime i manje se krećemo, tako da sagorevamo manje kalorija dnevno.