Ne postoji žena u mom životu u koju nisam bio zaljubljen bar na jedno veče ili nekoliko godina.

U početku uopšte nisam davao značaj tom fenomenu. Prijalo mi je da istražujem i upoznajem ženske različitosti. U svakoj sam uspevao da nađem nešto što ni jedna pre nje nije imala i odmah bih poželeo da zajedno lovimo leptire.

Marko Pappi

Taj osećaj “zaljubljenosti” je nekada trajao tačno koliko i šoljica kafe posle koje više ne bih ni pomislio na nju. Nekada su se rađale legitimne veze, više puta avanture i fatalne kombinacije, a jednom sam stigao i do matičara. Par godina kasnije do bračnog dželata, i tako sve u krug – dok točkovi ne otpadnu.

Pročitajte i ovo: Ako je Gordijev čvor nerešiv problem, ko je onda Gordijan devojka?!

Osim što više ne obilazim matičare.

Koje nemire hranim u sebi svih ovih godina kada ne pristajem na ništa manje od ideje “Kakva savršeno-čarobna devojka za zaljubiti se” svaki put kada nekoga upoznam!?

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Zašto ne mogu da iskuliram?

Uporno, kao po komandi, pokušavam da idealizujem svaku devojku koja mi se nađe na putu. Još crnje, zašto unapred idealizujem odnos koji još nije ni počeo?

Sposoban sam da izmaštam najluđi scenario! Ne, ne mislim na onaj holivudski “Dugo i srećno do kraja života”, već na onaj drugi: “Napisaću tvoje ime na vrhu piramide”!

Imam neku nedokučivu potrebu da svaku devojku učinim posebnom. Želim da se oseća kao Helena od Troje. Da stvaram velika i nebitna dela u njenu slavu!

Pročitajte i ovo: ZABRANJENA LJUBAV ili izbegavanje suočavanja sa sopstvenom nesposobnošću voljenja

Jednom mi je bivša, na početku veze, rekla da se oseća kao da lebdi ulicom, a ne da hoda. Te reči su me vratile u pelene. Priznajem, od njenog osmeha i rupica na obrazima totalno sam obnevideo.

A kako i ne bih?!

Kako sada, dok ona kosi sve pred sobom svojom ženstvenošću, da se bavim upoznavanjem njenih mana, drugačijim pogledima na svet, ličnim istorijama, porazima i strahovima?

Nikako. Ne umem.

Više me loži da se bavim ko bi ona meni mogla da bude u budućnosti. Provodio sam dane dekonstruišući njenu ličnost i naravno da sam se kačio samo na delove koje želim da primetim.

Sporazumno smo se razišli posle dve godine.

Ne dovodim sebe u ove situacije slučajno. Taj način razmišljanja je postao deo mene – patern koji se ponavlja u svakom sledećem odnosu.

Pročitajte i ovo: Kako sećanja sprečavaju ljubav

Jedno jutro sam ušao u novootvoreni kafić na Bulevaru da popijem kafu i doručkujem. Bilo je veoma rano i jedina osoba sa kojom sam mogao da razmenim par reči je bila neverovatno lepa i tek legalna devojka sa druge strane šanka. Nekako sam je ohrabrio da mi priča o svojim tajnim ambicijama. Dok je moj sendvič pregorevao u tosteru pričala mi je kako želi da se bavi marketingom i putuje svetom.

Odmah sam pomisio: “Hej, pa i ja se bavim marketingom, još sam i usamljeni kauboj koji ne radi ni za jednu agenciju, već frilensuje. Kako bi epski bilo da zajedno putujemo po svetu i pravimo kampanje koje će osvajiti Kaktus nagrade”.

Naravno da se od ovoga ništa nije desilo. Nismo životarili kao digitalni nomadi, a moja polica i dalje zjapi bez Kaktusa.

Pročitajte i ovo: Da li je istina (i zašto) muškarci imaju veći seksualni apetit od žena

Nakon par meseci veze, na površinu je isplivala njena druga strana koju sam, dobro utreniran, u početku ignorisao. Počeo sam da uviđam da, ipak, nismo jedno za drugo i da je ona, u najboljem slučaju, moja seksualna srodna duša.

I uvek je tako na početku! Vidim samo ono što želim da vidim, a ne ono što treba. Srećom, danas to ukapiram mnogo brže nego pre 10 godina.

Ono što i dalje ne vidim i ne razumem jeste razlika između zaljubljenosti u ideju o ljubavi naspram ideje o osobi.

U koga ili u šta sam zaljubljen sve ove godine? U ideju o romantičnoj, filmskoj, ljubavi ili osobu koja me neće napustiti? U svakom slučaju je isprepletana stvarnost koja postoji samo u mojoj glavi.

Nemam više 20 ili 30 godina da glorifikujem sve što dolazi sa parnim brojem hromozoma X.

Pročitajte i ovo: RAZVOD OPASAN PO ZDRAVLJE: Posledice lošeg braka ne mogu da se izbrišu

Upustio sam se u avanturu da pronađem i upoznam osobu sa kojom ću provesti ostatak svog života, a to sam ja. Želim da se objasnim sam sebi. Možda ću tek tada da budem sposoban da se zaljubim i istinski zavolim drugu osobu. Do tada, ostaje zaljubljenost u ideje i tone besmislenog seksa.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.