Psorijaza koja se nalazi na skalpu može doneti svoj deo neprijatnosti, posebno perut i svrab. Evo kako da to popravite.

Nije neuobičajeno da se s vremena na vreme pojavi perut. Mogu se javiti nakon nanošenja preparata koji nisu pogodni za osetljivost vlasišta, opekotina od sunca, alergije… ali ponekad ova perut može biti posledica upalne bolesti kože: psorijaze.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Šta je psorijaza i koji su njeni uzroci?

Prevedeno u inflamatornu bolest kože, psorijaza ni na koji način nije zarazna. Ovo poslednje se manifestuje pojavom crvenih mrlja, koje su prekrivene ljuskicama (tanke trake kože).

Psorijaza, kao i ekcem, može se pojaviti na nekoliko mesta na koži. Posebno se može videti na koži glave, laktovima, kolenima, donjem delu leđa i noktima. Na koži glave može se pojaviti kao crvene, ljuskave mrlje, koje mogu izazvati svrab i vidljivo ljuštenje. Međutim, još uvek je teško znati prave uzroke psorijaze. Okidači iz okruženja kao što su stres, infekcije, povrede kože, hormonske promene i određeni lekovi mogu doprineti nastanku psorijaze kod ljudi koji su predisponirani da je dobiju.

Image by valuavitaly on Freepik

Kako ublažiti kožu glave zahvaćenu psorijazom?

Psorijaza često može izazvati napade svraba na koži glave, što dovodi do peruti. Dakle, postoje različiti načini za ublažavanje ovih napada, a samim tim i za izbegavanje nepodnošljivog svraba.

Međutim, neophodno je konsultovati specijaliste, kao što je dermatolog, koji će moći da postavi dijagnozu i ponudi odgovarajući tretman.

Osim medicinskih tretmana koje može propisati dermatolog, kao što su šamponi ili losioni koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline ili kortikosteroida za smanjenje upale i svraba, mogu se pokušati i drugi pristupi za ublažavanje ovog svraba.

Nežno masiranje kože glave može pomoći da se opustite i stimuliše cirkulaciju krvi, što može podstaći zarastanje. Pored toga, prirodni pristupi poput nanošenja umirujućih biljnih ulja poput kokosovog ili jojobinog ulja mogu pomoći da se vlaže i smiri vlasište.