Odgovor je, iznenađujuće, da! Prema istraživanjima, do 80 posto žena u nekom trenutku glumi orgazam – i to možda i nije loše.

Ispostavilo se da neke žene to lažiraju da bi se dogodio pravi orgazam. Istraživači su anketirali 481 heteroseksualnu ženu, sve seksualno aktivne, ali ne u ozbiljnim vezama. Rezultati, objavljeni u The Journal of Sexual Archives, otkrili su uobičajene, predvidljive razloge za lažiranje – ali i iznenađujući.

Žene su navele četiri glavna razloga za lažiranje orgazma. Najčešći razlog je bila „altruistička prevara“ – da bi se zaštitila osećanja muškarca.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Drugo, strah i nesigurnost. Želja da seks bude pozitivno iskustvo, a ne negativno.

Četvrto, lažirale su da završe seks. Nije iznenađujuće (iako je obično dalje na listi!).

Najzanimljiviji razlog od svih bio je treći na listi: Lažirajte da biste uspeli.

„Povišeno uzbuđenje“ – lažiranje orgazma da biste se osećali više uzbuđeno je bio najzanimljiviji razlog. Žene su rekle da pretvarajući se da imaju orgazam, pokušavaju da povećaju nivo uzbuđenja.

I znaš šta? Ja im verujem.

Teorija ‘foliraj dok ne uspeš’ zasnovana je na pretpostavci da ako odglumiš ono što želiš da se desi, ponekad će se desiti.

Psiholozi koriste istu tehniku na depresivnim pacijentima: čin osmeha pokreće hormone koji nas čine srećnijima, pa se usiljeni osmeh na kraju pretvara u pravi.

Image by gpointstudio on Freepik
Image by gpointstudio on Freepik

Žene u studiji rekle su da ako se pretvaraju da imaju orgazam, njihov partner se više uzbuđuje, što ih je više uzbuđivalo.

Pretvaranje povećava nivo uzbuđenja

Reprodukovanje dovodi do pravog orgazma – brže disanje, stvaranje buke, pomeranje kuka, zatezanje mišića – mogli biste se samo gurnuti preko praga do tačke u kojoj orgazam postaje nehotičan.

Ali postoje dve ključne tačke koje ovde treba istaći.

Prvo, studija je bila zasnovana na ženama koje nisu bile u vezama, tako da je ukupan procenat „lažnjaka“ (80%), nadamo se, manji kod parova koji se osećaju prijatnije jedno s drugim.

Takođe je najbolje da ne koristite tehniku „fake it to make it“ na početku veze (osim ako ne objasnite da je to ono što radite, što je malo verovatno!). Razlog zašto je to kako će vaš partner ikada naučiti da vam pruži pravi orgazam ako misle da to već radi?

Image by drobotdean on Freepik
Image by drobotdean on Freepik

Ali nemojte ga lažirati na početku

Apsolutno najgore vreme za lažiranje orgazma je na početku veze, što je, naravno, kada većina žena (i neki muškarci) to uradi.

Nastavite to da radite i uspostavili ste obrazac ponašanja koji se zasniva na obmani i nezadovoljstvu. On (ili ona) će nastaviti da koristi iste neefikasne tehnike jer misle da vas uzbuđuju; ostaćete frustrirani i razdražljivi svaki put kada imate seks.

Imati hrabrosti da kažete „Zapravo, to mi ništa ne pomaže“, nije lako, ali zaista morate.

Komunikacija je ključ dobrog seksa – a lažiranje orgazma (iz razloga koji nisu toliko korisni) nije neophodno ako priznati da ga nemate nije problem!