S ponovnim otvaranjem teretana, goruća tema jeste da li je sigurno vratiti se treningu u teretani ili je bolje nastaviti sa vežbanjem kod kuće.

Evo šta sve treba uzeti u obzir pre nego što donesete odluku!

Nakon tri meseca pod ključem, teretane ponovo otvaraju svoja vrata (kao i bazeni, joga centri, ples, pilates, itd.). Stoga je moguće vratiti se treningu u sportskim objektima, sve dok se poštuju sva pravila i mere predostrožnosti kako bi se garantovala sigurnost i zdravlje osoblja i korisnika usluga.

Ali da li to zaista ima smisla? Ili postoji nepotreban rizik? I šta će vam to? Koja su pravila koja teretane moraju da poštuju?

Pravila su jasna: sve dok se epidemiološka kriza ne prevaziđe u celosti, ne možete slobodno da uđete i izađete iz teretane, već ćete morati da zakažete svoj trening; ne možete da trenirate u grupi; socijalno distanciranje mora se održavati, pa čak i zaustavljanje radi ćaskanja ili zaustavljanja na zajedničkim prostorima je zabranjeno ili bi bar trebalo da bude.

Glavna pravila za treniranje u teretani po ponovnom otvaranju nakon perioda karantina

Moguće je trenirati u teretani, ali ne deliti opremu sa drugim ljudima; obavezno će se održavati socijalno distanciranje tokom aktivnosti i tokom pauza.

Tegovi, bučice, oprema i prostirke moraju se temeljno dezinfikovati posle svake upotrebe, dok se sprave i sve što se ne može sanitirati ne može koristiti.

Potrebno je regulisati ulaze u dvorane, kako bi se izbeglo okupljanje i pravljenje skupova, što će onemogućiti slobodan pristup teretani.

Liste prisutnih trebalo bi da se čuvaju najmanje 14 dana.

Takođe je zabranjeno tuširanje u svlačionici, kao i korišćenje saune ili turskog kupatila zajedno sa ostalim članovima.

Zabranjeno je stavljanje ličnih predmeta (peskiri, bočice sa vodom i sl.) na klupe za vreme treninga.

Takođe, papir koji se koristi za brisanje ruku obavezno je bacati u dobro zatvorene kontejnere.

Alternativa teretani

Neko više, a neko manje, uglavnom, svi smo izašli iz karantina željni boravka u prirodi i bavljenja sportom ili bar rekreacijom. To pokazuju podaci globalnog istraživanja, prema kojem je zabeležen porast broja pretplata na fitnes aplikacije tokom perioda karantina.

To je jasan dokaz da mnogim ljudima nije potrebno da idu u teretanu da bi trenirali i održavali kondiciju. Postoji mnogo drugih načina da se to postigne.

Na primer, kod kuće, u parku, jer se sada možete vratiti trčanju i korišćenju trim staza. Moguće je raditi čučnjeve, iskorake i trbušnjake, trenirati samostalno ili sa virtuelnim grupama putem aplikacija ili prateći lekcije sa striminga. Sve to može da bude vrlo efikasno i stimulativno.

Pored aplikacija, karantin nam je otvorio i druge mogućnosti aktivnog vežbanja: trening uživo na Zoomu, Instagramu i Facebooku.

To su trendovi kojima je, po svemu sudeći, suđeno da se nastave i posle izlaska iz karantina jer su se pokazali vrlo delotvornim i efikasnim.

S obzirom na to da mnogi fitness treneri već nude pakete privatnih ili grupnih časova vežbanja na različitim veb platformama koje vam omogućavaju da komunicirate sa ljudima od kuće i trenirate ih bez mnogo zabrana, a uz potpunu zdravstvenu sigurnost.

Najbolje aplikacije za trening kod kuće

#1 SWEAT: Kayla Itsines Fitness

Jedna od najvećih ženskih fitnes zajednica na svetu. Vodi je Kayla Itsines, međunarodno poznati lični trener koja zajedno sa ostalim koleginicama nudi kardio i vežbe za zatezanje, kao i korisne savete o ishrani. Besplatno za prvu nedelju.

#2 Beachbody: Aplikacija godine

Tokom karantina probio se kroz krov dva miliona pretplatnika, a krajem aprila je preko 31 hiljade ljudi istovremeno pratila internetsku lekciju.

#3 Virtuous: Što se više angažujete, više dobijate

Koncept je jednostavan, ali podsticajan: aplikacija nagrađuje ljude koji slede predloženi zdrav način života, a takođe pruža priliku da izazovete na vežbanje prijatelje i kolege.

Takođe, nudi neke dodatne sadržaje, kao što su analiza snova i vođenje meditacije.

Najpopularnije su svakako dve potpuno besplatne aplikacije za vežbanje kod kuće. Sve o njima, pročitajte ovde: Najbolje besplatne aplikacije za vežbanje od kuće