Pitanje čitalaca:

Da li je opasno imati redovan analni seks? Ja sam sa istim partnerom, tako da me ne brinu polno prenosive bolesti samo fizička oštećenja.

Image by freepic.diller on Freepik
Image by freepic.diller on Freepik

Odgovor Trejsi Koks, poznate seks edukatorke:

Evo dobrih vesti: redovan analni seks neće vam „olabaviti“ creva ili učiniti da ne možete da kontrolišete pražnjenje creva. Međutim, to bi vas moglo učiniti sklonijim da lomite vetar nekoliko sati nakon toga, jer se sfinkter i rektum rastežu tokom analnog odnosa i može se uvesti vazduh, ali to je druga priča. Ali – i to je važno ali – ovo je ako analni seks vodite bezbedno i razumno.

Obloga anusa je delikatna: potrebno je da koristite kvalitetan analni lubrikant i da ga redovno nanosite u velikim količinama. Morate biti nežni. Morate prestati sa odnosom ako zaista počne da boli.

Ako je u pitanju muški/ženski analni odnos, treba da operete njegov penis ili bilo koje igračke ili prste koje se koriste tokom analne igre pre nego što odete bilo gde u njenu vaginu da biste izbegli prenos bakterija.

Ako vam se pojavi bilo kakva promena u sluzokoži anusa, nemojte imati analni seks dok se potpuno ne zaleči i odmah se obratite lekaru.

Image by halayalex on Freepik
Image by halayalex on Freepik

Ako ne zaceli i pogorša se, možda se razvila u „pukotinu“: veću suzu ili pukotinu. Ako se to dogodi, morate videti doktora. Neće se izlečiti samo od sebe.

Analni seks takođe može pogoršati hemoroide ako ih imate.

Osim toga, dobro ste, ali imajte na umu da je – za razliku od vagine – rektum izgrađen tako da stvari izlaze iz njega, a ne da se u njega ubacuju. Snalazi se prilično dobro, pod datim okolnostima, ali nije dizajniran za tu svrhu i iz tog razloga, lično, ne bih vam preporučila da praktikujete analni seks svaki dan u godini.