Medicinski gledano, menopauza znači da niste imali menstruaciju najmanje 12 meseci zaredom. Prelazak sa redovnih ili neredovnih menstruacija na to da ih uopšte nema može potrajati mnogo duže od godinu dana. Za neke žene, to je osam godina ili više. Dakle, koji faktori utiču na to kada ćete započeti tu tranziciju? Možete li učiniti nešto da promenite kada počnete menopauzu?

Dok genetika igra veliku ulogu u određivanju doba kada počinje menopauza, naučnici smatraju da vaša ishrana, navike vežbanja, socioekonomski status i drugi faktori načina života takođe mogu biti uticajni.

Iako je zdravstveni radnik najbolji izvor informacija u vezi sa vašim reproduktivnim zdravljem i svim zabrinutostima koje imate u vezi sa menopauzom, čitajte dalje da biste istražili faktore koji mogu doprineti njenom početku.

Kada počinje menopauza kod većine žena?

Postoji ogroman raspon „normalnog“ kada je u pitanju prirodna menopauza i perimenopauza. Zdravstveni radnici kažu da bi to moglo da počne u vašim 40-im godinama, ali prosečna starost je 51 godina.

Vaša porodična istorija i etnička pripadnost mogu uticati na ukupan raspored. Na primer, studije iz Pouzdanog izvora (ThrustedSource) pokazuju da žene crne i latinoameričke nacionalnosti često doživljavaju menopauzu oko dve godine ranije od belih i azijskih žena.

Image by freepic.diller on Freepik

Da li možete nešto da uradite da to odložite?

Ako se približavate godinama kada očekujete da će vam menstruacija završiti, istraživači iz Pouzdanog izvora smatraju da verovatno ne možete mnogo da uradite da biste promenili tajming. Ali tokom života, nekoliko faktora može doprineti kasnijem početku prirodne menopauze. Iako je potrebno više istraživanja o navikama i osobinama koje produžavaju reproduktivni život, evo šta sada znamo.

Image by benzoix on Freepik

Istorija trudnoće i dojenja

Ako ste dojili svoje bebe sedam do dvanaest meseci tokom njihovog detinjstva, smanjili ste šanse za početak menopauze pre 45. godine. Nedavna studija je analizirala istoriju trudnoće i dojenja preko 100.000 žena između 25 i 42 godine.

Kada se prilagodi dužini dojenja, istraživači su otkrili da je jedna trudnoća u punom terminu smanjila rizik od rane menopauze za 8 procenata, dve trudnoće za 16 procenata, a treća trudnoća za 22 procenta. Dojenje za ukupno 25 meseci smanjilo je rizik za 27 procenata (u poređenju sa ženama koje su dojile manje od mesec dana).

Image by Freepik

Oralna kontracepcija

Upotreba pilula za kontrolu rađanja tokom vaših reproduktivnih godina povezana je sa kasnijim početkom menopauze, posebno za crne žene, pokazuju studije. Potrebno je uraditi više istraživanja da bi se razumelo zašto pilule za kontrolu rađanja odlažu menopauzu.

Neki istraživači smatraju da sprečavanjem oslobađanja jajnih ćelija, pilule za kontrolu rađanja produžavaju reproduktivni život jer menopauza počinje kada se zalihe jajnih ćelija iscrpe. Drugi istraživači kažu da nije broj jajnih ćelija već funkcionisanje folikula jajnika ono što izaziva menopauzu.

Image by marymarkevich on Freepik

Obrazovanje

Prema jednoj studiji Pouzdanog izvora koja je anketirala skoro 2200 žena, obrazovane žene u menopauzu dođu kasnije u životu nego neobrazovane žene. U pregledu istraživanja koji je analizirao 46 studija koje su obuhvatale 24 nacije, istraživači su otkrili jasnu vezu između nivoa obrazovanja i kasnijeg doba prirodne menopauze. Razlozi ove veze nisu sasvim jasni.

Image by lookstudio on Freepik

Umerena upotreba alkohola

Kada se razmatraju efekti konzumiranja alkohola i menopauze, istraživanje je pomešano sa nekim studijama koje nisu pronašle nikakav efekat, druge su otkrile ranu menopauzu, a treće otkrivaju da konzumiranje alkohola može odložiti početak menopauze.

Meta-analiza iz 2016. godine 20 studija koje su uključivale ukupno preko 100.000 žena otkrila je da, kada se uporede niske do umerene količine alkohola, žene koje su prijavile da konzumiraju 1-3 pića nedeljno, sa onima koje ne piju, postoji povezanost između niskog -umerenog unosa alkohola i kasnijeg početka menopauze. Međutim, asocijacija nije bila jaka i istraživači su zaključili da je potrebno više istraživanja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definiše „umereno“ kao jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Međutim, ako već ne pijete alkohol, CDC preporučuje da ne počinjete sada, a pijenje alkohola verovatno nije efikasan način za odlaganje menopauze.

Image by Racool_studio on Freepik

Dijeta bogata kalorijama, voćem i proteinima

Uključivanje puno voća i proteina u vašu ishranu povezano je sa kasnijim početkom prirodne menopauze; tako i konzumiranje više kalorija uopšte. U stvari, istraživači su otkrili da viši indeks telesne mase predviđa kasniju menopauzu. Jedna velika britanska studija otkrila je da jedenje masne ribe i svežih mahunarki odlaže menopauzu za nekoliko godina.

Druga studija je otkrila da konzumiranje vitamina D u mlečnim proizvodima smanjuje rizik od rane menopauze za do 17 procenata u odnosu na žene koje su konzumirale manje. Ukupne nutritivne potrebe vašeg tela mogu biti različite, tako da je dobra ideja da o svim velikim promenama u ishrani razgovarate sa svojim lekarom.

Image by lookstudio on Freepik

Šta odložena menopauza znači za vaše opšte zdravlje?

Sa pozitivne strane, kasnija menopauza je povezana sa manjim rizikom od osteoporoze i preloma. Kada ljudi dođu u menopauzu u kasnijoj dobi, takođe imaju manji rizik od umiranja kao rezultat kardiovaskularnih bolesti i arteroskleroze.

Ali vesti nisu baš sve ružičaste. Odložena menopauza predstavlja veći rizik od raka dojke, endometrijuma (materice) i jajnika.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Šta ubrzava početak menopauze?

Pored vaše porodične istorije i etničke pripadnosti, nekoliko faktora može povećati verovatnoću da ćete dostići menopauzu 1-3 godine mlađe:

# pušenje

# uzdržavanje od alkohola

# vegetarijanska dijeta

# dijeta bogata polinezasićenim mastima, rafinisana testenina i pirinač

# nisko izlaganje suncu tokom života

# niski prihodi i nivoi obrazovanja (povezuje se sa većom svesnošću, ne/redovnim odlascima kod lekara i primenom hormonalnih terapija)

Image by Freepik

Šta da očekujem kada dođe menopauza?

Ova važna tranzicija je drugačija za svaku osobu koja je doživi, ali neki simptomi su prilično česti. Dok ulazite u perimenopauzu i živite u menopauzi, verovatno ćete doživeti nekoliko ovih fizičkih i emocionalnih simptoma:

# ređe ili manje predvidljive menstruacije

# vazomotorni simptomi (inače poznati kao talasi vrućine i noćno znojenje)

# suvoća vagine

# nesanica

# teškoće u koncentraciji

# anksioznost ili depresija

# dobijanje na težini

# niži polni nagon

# smanjena mišićna i koštana masa

# tanjenje kose

Image by Freepik

Ako simptomi menopauze ometaju vaš život produktivno, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom o tome da li bi ovi tretmani mogli da vam pomognu:

# hormonska terapija

# lekovi koji pomažu kod depresije, anksioznosti, nesanice ili vazomotornih simptoma

# prirodni lekovi poput crnog kohoša i ulja noćurka

# akupunktura

Svaki od ovih tretmana ima prednosti i rizike koje treba da uzmete u obzir dok odlučujete šta je ispravno za vaše telo.

Image by Freepik

Zaključak

Starost u kojoj počinje prirodna menopauza je u velikoj meri određena vašim genima i porodičnom istorijom. Međutim, postoje i drugi faktori, a pre svega vaša ishrana, socioekonomski status i navike pušenja – koji imaju određeni uticaj na to kada ćete prestati da imate menstruaciju.

Što ste stariji, manja je verovatnoća da će promena vaših navika promeniti početak prirodne menopauze. Ali, ako ste zabrinuti zbog dužine svog reproduktivnog života ili želite da izbegnete neke od zdravstvenih problema koji idu uz veoma ranu ili veoma kasnu menopauzu, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom o promenama koje možete unapred da napravite kako biste stvorili zdraviji život i lakši prelaz.