Da li je čokolada dobra užina?

Iznenađujuće, tamna čokolada je klasifikovana kao hrana sa niskim GI, što znači da je mala štangla čokolade prikladna zakuska između obroka jer ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, nakon što se pojede. To je zato što masnoća koju sadrži usporava apsorpciju šećera.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Takođe je dokazano da sadržaj kofeina u čokoladi pomaže da se privremeno poveća koncentracija i energija. Ali ako ste suzbili unos kofeina, onda budite sigurni da se čokolada računa kao kofeinski proizvod.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Pre nego što odjurite do najbliže prodavnice čokolade i zgrabite jednu štanglu omiljenog slatkiša, najbolje je da čokoladu smatrate poslasticom, a ne zdravom hranom. Ako je jedete u malim količinama, uz zdravu i uravnoteženu ishranu, to ne bi trebalo da doprinese povećanju telesne težine i sigurno vam neće nauditi.

Koja vrsta čokolade je najbolja?

Generalno, što je čokolada tamnija (tražite onu sa 70% i iznad posto kakaoa), to je veći sadržaj flavonoida. Flavonoidi se nalaze u hrani kao što su brokoli, luk, voće, kao i čaj, i mogu pomoći u zaštiti ljudi od nekih vrsta raka i bolesti srca.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Ceitanna Cooper kaže: “Vrlo je verovatno da dobijate više flavonoida u tamnoj čokoladi koja na spisku sastojaka navodi da u sebi ima kakao zrna, kakao, čokoladni liker ili kakao masu, pa proverite etiketu. Mlečna čokolada ima vrlo malo flavonoida, dok bela čokolada nema ništa.’’