Da li je alkohol postao moderni ženski steroid sa zavodljivom snagom ili je, ipak, samo neophodno tužno sklonište?

Paradoksalno je da se jaz među polovima smanjuje upravo preko alkohola jer je žena u težnji da svakodnevno potvrđuje jednakost zdušno prigrlila i izazov važeće kulture oslobođenog duha. Zavisnost od alkohola utiče na oba pola, bez obzira na godine, nacionalnost, religiju, bogatstvo, bračno stanje ili socijalni status. Alkohol se koristi da se povrati kontrola nad sobom i životom prepunim stresova, emocionalnih pehova, nadirućeg bola, depresije, traume i nasilja.
drink-654938_1920

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Alkohol je, kao nikada pre, postao sastavni deo života današnje žene, a to uglavnom nikom ne smeta!? Jedna od nevolja sa definisanjem takozvane epidemije ženskog alkoholizma nalazi se u tome što u prošlosti lične navike žena nisu praćene. Današnji trenutak zahteva da žena bude savršena, a to nikada nije važilo za naše mame i bake. Posle Drugog svetskog rata žene su odgajale decu, kuvale, radile… Ne znamo da li su zaista i bile srećne, ali bar nisu bile izložene pritisku.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Moderna superžena važeći je kliše, ali istovremeno i opasan.

Iz ugla feminizma danas sve postaje zahtevan rad: rađanje, odgajanje dece, karijera, društveni život, informisanost. Na toj skali ispunjavanja standarda visokog društva savremena žena se uz raznobojne koktele privremeno i uzdigne, ali se i saplete, pa i padne. Tako slomljena, obeshrabrena – počinje da zaostaje, skrivajući svoju utehu.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Kultura življenja je toliko zahtevna da žena retko ili gotovo nikad nema osećaj da je dovoljno dobra. Mnoge žene su iscrpljene i prilično slabe, a čaša pića često im vrati samopouzdanje. Kako bi se sabrala, nekad je dovoljna samo jedna čaša vina na kraju naporne nedelje. Izgleda bezopasno i nevino. Ubrzo sledi čaša na kraju svakog dana, jedna flaša vina koja traje tri dana, pa dan.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Često nagrađivana kanadska novinarka, inače izlečena alkoholičarka (poslednjih pet godina ne pije) En Doset Džonston, u svojoj knjizi Drink: The Intimate Relationship Between Women and Alcohol iskreno iznosi svoja iskustva. Oduvek je volela glamur šampanjca. Kada je bila mlada, bila je pod uticajem romana Hemingveja, Ficdžeralda. Družila se sa muškarcima. Želela je da bude ravnopravna. Pila je vino, votku, pa opet vino.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Donosila je loše seksualne odluke!? Ustajala je sa ogromnom glavoboljom.

Iako je takva superžena uspešno usvojila modernu matricu konzumiranja alkohola, Džonstonova tvrdi da žena ne sme zanemariti činjenicu da muškarac i žena jednostavno nisu jednaki. Ženski mozak na alkohol reaguje drugačije od muškog. Alkohol jače i brže razara žensko telo, žena se brže napije. Porodice, brak i prijateljstva jedne žene češće se raspadaju jer je niži nivo tolerancije na ženski alkoholizam. Kao ključni faktor moderne epidemije alkoholizma kod žena Džonstonova vidi već pomenuti društveni pritisak na ženu.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Još jedno izdanje o fenomenu savremenog ženskog alkoholizma privlači pažnju; američka novinarka Gabrijel Glejzer u knjizi Her Best-Kept Secret: Why Women Drink — and How They Can Regain Control, primećuje da su žene čak i u vreme mnogo striktnije podele uloga među polovima koristile opijate koji su tada bili dostupni. Krajem 19. veka štampan je reklamni katalog u kome se heroin sa špricom prodavao za 1,5 dolar! Naspram toga, danas izgleda zanemarljivo široka lepeza naivnih koktelčića sa papirnim suncobrančićima.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Glejzerova je uložila mnogo truda analizirajući suštinu ciljeva današnje žene: obrazovanje, pripadnost višoj, srednjoj klasi, karijeru, odlaganje majčinstva, posećivanje svih gradskih događaja, opsesiju modom… Prihvatljive su samo hedonistički nastrojene žene. Neke od njih postanu zavisnice, neke ne, a periodično odavanje alkoholu vodi u akutne, čak i hronične probleme. Takođe su se promenili i stavovi žena prema piću. U ekspanziji takvog elitnog angažmana one ne vide ništa loše. Pre samo 30 godina, jedna od deset žena bila je zavisnica, a danas je to jedna od pet.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Hedonizam i stres

Pored hedonizma, dosta toga se ipak vrti oko stresa i neverovatnog rasporeda obaveza. Muškarci piju u grupi, osećaju se moćnijima, agresivniji su, dok su žene mirnije, ženstvenije i toplije; često im popuste seksualne kočnice. Uz alkohol osete olakšanje u odnosu na inhibirajuću svakodnevicu.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Porodice, brak i prijateljstva žene češće se raspadaju jer je niži nivo tolerancije na ženski alkoholizam

To je jednakost za koju se zapravo niko nije ni borio. Prošlo je više od 40 godina od uzleta feminizma koji je simbolizovala Glorija Stajnem, a polemike su i dalje iste: može li žena da ima sve, može li sve to da podnese. Kao i sve drugo što uključuje ženu i kajanje, alkohol je vapaj za spasavanjem.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Ne zna se koja je to donja granica relaksacije. O neizbežnom mamurluku i glavobolji da i ne govorimo. Živimo kulturu prihvatanja alkohola u kojoj se žena klanja omiljenom vinu i gde je biti pijana sve normalnija pojava. Alkohol i krhka žena postali su javni zdravstveni problem, nažalost, prilično humanizovan.

Marketing i alkohol

Novi brendovi u fokusu imaju žene koje su već isprobale flert pića koja su preplavila tržište. Svejedno je da li je to mlada žena, profesorka na fakultetu, zaposlena majka, profesionalna članica javnog života, svima njima treba predah za uživanje! Alkohol je gurnuo ženu tamo gde nikad nije bila. Žene su ga zavolele, možda i previše. Uči, radi, ali najviše se igraj, današnji je moto superžene.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

Iako nivo kulture danas nema problem sa ženom koja ulazi sama u restoran i naručuje piće, čini se da je i to licemerje koje vlada društvom: tako samosvesna, a sama, možda se brže i opusti!? Pića su osmišljena i namenjena takvoj ženi, a lagano pijuckanje obećava prodor u društvo. Opasnost i poniženje nastaju kad postane nekoherentna, miljama udaljena od svake odgovornosti.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Nažalost, kako Glejzerova zaključuje, sve je manje osećanja pripadnosti, iskrene ljubavi i strasti. Samo što alkohol ne sme da bude supstitut za neispunjene želje!

***

Autorka teksta: Slavica Pejković za Bazar