Psovanje je dobro za vas. Donekle.

Britanski naučnici navode da, pod pravim okolnostima, naglas izgovaranje „tabu“ reči pomaže ljudima da manje osećaju i imaju veću toleranciju na bol. Zanimljivo je takođe da nema svaka psovka isti efekat.

Na koji tačno način psovanje pomaže u ublažavanju bolnog osećaja i dalje je nije tačno poznato, ali u praktičnim eksperimentima nesumnjivo je da pomaže.

Pre oko deset godina, britanski psiholog Ričard Stivens sa Univerziteta u Kilu je zajedno sa svojim timom utvrdio da prost čin psovanja je omogućavao učesnicima eksperimenta da ublaže bol i steknu trenutnu veću toleranciju na nju.

Dalja istraživanja pokazala su da uticaja ima i to koliko učesnici u svakodnevnom životu psuju. Oni finiji beležili su veći efekat i značajnije snižavanje boli kada bi opsovali, u odnosu na „kočijaše“.

Hand photo created by karlyukav - www.freepik.com
Foto by karlyukav – www.freepik.com

Sada, u najnovijem istraživanju, Stivens i njegov kolega Oli Robertson pokušali su da utvrde koliki uticaj na smanjivanje bola ima tip psovke koja se koristi.

Tačnije, da li izmišljena psovka, odnosno reč koju učesnici inače ne percipiraju kao psovku, ima isti efekat kao i uobičajena tabu reč.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Tokom eksperimenta 92 učesnika stavljalo je ruku u kadu napunjenu ledenom vodom temperature između 3 i 5 stepeni Celzijusa i držalo je unutra koliko god bi mogli.

Učesnicima su praćeni vitalni znaci, poput brzine otkucaja srca, a svakih nekoliko sekundi izgovarali bi jednu od četiri reči kako bi se videlo kakav efekat imaju na njihovu percepciju i toleranciju na bol.

Jedna od reči bila je uobičajena psvoka „jeb*te“, jedna je bila neutralna reč koju bi učesnici odredili pre eksperimenta i druge dve reči bile su psovke izmišljene posebno za ogled.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Rezultati su potvrdili Stivensove ranije eksperimente, pokazujući da je izgovaranje reči „jeb*te“ uticalo na povećavanje tolerancije na bol od 33 odsto, kao i značajno trenutno smanjenje bolnog osećaja.

Sa druge strane, izmišljene psovke nisu imale nikakav efekat, što su stručnjaci i očekivali.

Kompletno istraživanje objavljeno je u časopisu Frontiers in Psychology.