Imunitet je sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge bio-hemijske opasnosti.

Nataša Marković, holističar, Nactive Bellezza
Nataša Marković, holističar, Nactive Bellezza

Pored toga, imunitet predstavlja barijeru i eliminiše veliki broj patogena i ima sistem prilagođavanja svakoj novoj nepoznatoj zarazi. Ukoliko imunološki sistem funkcioniše na optimalnom nivou, u organizmu se neće razviti bolest.

Loš izbor hrane i ograničen unos namirnica mogu uticati da se dugoročno oslabi zdravlje u bilo kom starosnom dobu.

Žitarice i beli hleb povećavaju unos šećera u organizam. Masna hrana može uticati na odgovor tela na infekcije. Ako s vremena na vreme volite da popijete, smanjite količinu alkohola u sezoni gripa. Mlečni proizvodi direktno utiču na zdravlje disajnih puteva, to se pripisuje povećavanju gustine pljuvačke preteranim unosom ovih namirnica što dodatno opterećuje grlo.

Saveti za dobar imunitet

  • dovoljno spavanja i odmora
  • zdrave navike
  • pravilna, umerena ishrana
  • smanjenje stresa
  • umerena redovna fizička aktivnost
  • održavanje lične higijene kao i higijene životnog i radnog prostora

Vitaminski suplementi, da ili ne?!

Od kako su se pojavili suplementi vitamina i minerala, reklame nas ubeđuju da je upravo to ono što nam nedostaje u našoj ishrani.

Što se više rade istraživanja iz ove oblasti dolazi se do saznanja da suplementi nemaju nikakav preventivni efekat.

Većina ljudi sirom sveta kupuju razne suplemente da bi nadoknadili navodni nedostatak usled slabe ishrane i smatraju da je preporučena doza sasvim bezbedna, ali to ne važi za sve.

vitamins-521358_1280

Multivitamini

Studije u Francuskoj dokazale su da osobe koje su uzimale multivitamine imaju veći rizik od srčanih oboljenja i karcinoma. Ako vaša ishrana sadrži dovoljno sveže hrane, voća i povrća, multivitamini vam nisu potrebni.

Vitamin C

Prevelika doza definitivno je štetna, tako da ako se uzima 1g vitamina C i vitamina E, utrostručuje se rizik od prerane smrti kod žena u menopauzi.

Vitamin E

Hrana bogata vitaminom E, orašasti plodovi, kvasac, pšenica, štiti od bolesti srca ali nema dokaza da je isto i sa suplementima.

Kalcijum

Odraslim osobama preporučuje se 700mg kalcijuma dnevno za šta je dovoljna jedna čaša jogurta ili mleka.

Selen

ima ga u morskim plodovima, mesu, žitaricama i ako se desi nedostatak selena u organizmu može doći do demencije, slabog imuniteta i prerane smrti.

Beta karoten

telo ga pretvara u vitamin A koji je važan za dobar vid, zdravu kožu i jak imuni sistem.

Takođe, može da preboji kožu u narandžasto, da izazove vrtoglavicu, bolove u želucu i zglobovima.

Kod povećane doze vitamina A, D, E i K koji se ne rastvaraju u vodi već u mastima, neželjena dejstva su poremećaj zgrušavanja krvi, poremećaj rada centralnog nervnog sistema i urušavanje imuniteta.

Problem veštačkih vitamina je što u jednoj tableti često nalazimo nekoliko različitih vitamina koji zbog međusobnog dejstva stvaraju taložne toksične materije.

Na ambalaži suplemenata, na deklaraciji sastava, često piše “ostali sastojci”. Proizvođači pod tim kriju količine talka, boja, natrijum benzoata, celulozu, vosak, silikon i titanijum dioksid. To su sve supstance koje pojeftinjuju proizvodnju i svojim kamuflirajućim ukusima samog suplementa koketiraju sa potrošačem.

Navešću samo jedan primer!

Vitamin C se proizvodi iz šećera glukoze koja se dobija hidrolizom skroba, ne dobija se iz voća, to je preskupo. U limunu je sadržaj glukoze zanemarljiv ali je sadrzaj vitamina C visok. To je za proizvođače skupo, ali ako jedete limun i drugo voće i povrće možete u potpunosti zadovoljiti dnevne potrebe.

Kod velikog deficita određenih vitamina i minerala naravno da ćemo uzeti udarnu terapijsku dozu da bi izbegli ozbiljnije posledice, ali samo uz preporuku i nadzor ordinirajućeg lekara.

Ako želite pravi učinak vitamina u organizmu treba da se hranite raznovrsno, a suplemente treba da koriste osobe sa nekom avitaminozom.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.