To je dilema koja traje otkad (je sveta i veka) postoji ideja o odlasku na godišnji odmor: da li nam more ili planina više prijaju tokom leta?

Evo šta o prednostima i manama mora i planina kažu stručnjaci.

Zdravstvene prednosti obe destinacije su nesumnjive, ali različite. Dve su mogućnosti – sigurno da ste među onima koji leto ne mogu da zamisle bez plaže ili ste među onima koji sanjaju o tome da hodaju u tišini i izolaciji po planinama.

U svakom slučaju, važno je redovno odlaziti bar po nekoliko dana van grada. Najbolje bi bilo bez mobilnih telefona i kompjutera. Jer kakav je to odmor ako non-stop blejite u telefon?! To nije odmor, odmah da se zna.

To je bitno ne samo za raspoloženje, već i za fizičko blagostanje. Ali, u ovoj perspektivi, je li bolje odabrati more ili planinu?

Top Doctors, kompanija specijalizovana za tehnološke usluge privatnog zdravstva, kao što su telemedicina, istraživanje i izbor najboljeg stručnjaka, rezervacija i plaćanje lekarskih poseta, analizirali su pozitivne aspekte i zdravstvene koristi obe destinacije.

Prednosti mora: Da za vitamin D i Ne za polen

Sunce i morski talasi su svakako dobri za telo i duh. Izlaganje suncu, očigledno u skladu sa preporučenim metodama i vremenu, omogućava našem telu da sintetiše vitamin D, esencijalnu supstancu za zdravlje kostiju i kože, koja takođe pospešuje poboljšanje nekih mentalnih funkcija i pomaže u sprečavanju nastanka autoimunih bolesti.

Čak i morska voda ima mnogo pozitivnih efekata na naše telo: sadrži nekoliko minerala i drugih korisnih jedinjenja za jačanje imunološkog sistema i oslobađanje organizma od toksina – i, kao što smo svi iskusili, brže zaceljuje posekotine i rane.

Morski vazduh zaslužuje posebnu raspravu, onaj prijatni vetrić od kojeg oni koji žive u gradu često sanjaju da budu opijeni.

Poznat po svojim blagotvornim efektima na respiratorni sistem, zahvaljujući prisustvu joda, pruža podršku prirodnoj odbrani našeg tela, pomaže dobrom zdravlju bronhija i pluća, oslobađa nos otapajući bilo kakvu prisutnu sluz.

Konačno, more je pravo odredište za one koji pate od alergije na polen – ako se ima u vidu da je cvetanje nekih vrsta završeno u leto i zbog toga je problem manje rasprostranjen u ovom klimatskom pojasu.

U primorskim odmaralištima proizvodnja polena je, u stvari, manja, jer je smanjeno kopneno okruženje, a time je smanjeno i prisustvo biljaka, dok morski vetrić pomaže uklanjanju polena sa kopna i čišćenju vazduha.

Foto Ali Inay

Prednosti planina, između socijalne udaljenosti i suve klime

Odmor na planini će verovatno biti izbor mnogih ove godine. Naime, zbog velikog prostranstva između planinskih vrhova i dolina razdaljina među ljudima dolazi prirodno.

Ali tu se ne završavaju pozitivni aspekti boravka na planini: udaljavanje od betona i disanje čistog i nezagađenog vazduha nekoliko dana stvara pozitivnu energiju. Planinu vole najdinamičniji ljudi, ne samo zbog mnogih aktivnosti koje se praktikuju, već i zato što razređenost vazduha omogućava veće snabdevanje mišića kiseonikom, što se pretvara u bolje sportske performanse.

Svež vazduh, takođe, pomaže onima koji pate od respiratornih problema – čak i ako je za ove tegobe preporučljivo izbegavati lokacije iznad 2.500 metara nadmorske visine. Uopšte, poželjno da se postepeno penje na veću nadmorsku visinu, prvo provodeći nekoliko dana na srednjim visinama radi bolje aklimatizacije.

Vraćajući se alergijama, planina je savršena za one koji pate od alergija jer mnogi alergeni na određenim visinama ne prežive. Ovo se odnosi, na primer, na plesni i grinje, a drugopomenute su jedan od glavnih uzroka napada astme: potrebna im je vlaga da bi se razmnožavale i nisu kompatibilni sa suvom klimom planine, posebno iznad 1.500 metara.

Dakle: da li je bolje da idemo na more ili planinu?

Obe lokacije nude brojne prednosti i, za definisanje izbora mogu da budu ključni faktori samo ukusi i lične potrebe pojedinca.