Oduvek je bilo da cure vole da brkovi žare i da su brkovi najlepši ukras muškog lica u Srba!

Stoga, u Manakovoj kući, u Beogradu, u toku je izložba Ukras muškog lica – brk, sve do 30 juna, a u subotu, 20. maja, organizovano je stručno vođenje kroz izložbu u dve grupe, od 18 i 19 časova. Stručno vođenje izvodi sama autorka izložbe, Ivana Jovanović-Gudurić.

Brkovi (i brada) ne mogu se posmatrati odvojeno od muškog lica, a izgledu lica i uopšte glave, u svakoj kulturi i u svakoj epohi, posvećivala se posebna pažnja. U tome se kriju religijski, etički, higijenski, a naposletku, i modni razlozi. Tako i nošenje (ili nenošenje) brkova i/ili brade, njihov oblik i izgled, šalju mnoštvo poruka o osobi čije lice krase.

Na izložbi Ukras muškog lica – brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda.

Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić.

Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.