Oduvek je bilo da cure vole da brkovi žare i da su brkovi najlepši ukras muškog lica u Srba!

Stoga, u Manakovoj kući, u Beogradu, u toku je izložba Ukras muškog lica – brk, sve do 30 juna, a u subotu, 20. maja, organizovano je stručno vođenje kroz izložbu u dve grupe, od 18 i 19 časova. Stručno vođenje izvodi sama autorka izložbe, Ivana Jovanović-Gudurić.

Brkovi (i brada) ne mogu se posmatrati odvojeno od muškog lica, a izgledu lica i uopšte glave, u svakoj kulturi i u svakoj epohi, posvećivala se posebna pažnja. U tome se kriju religijski, etički, higijenski, a naposletku, i modni razlozi. Tako i nošenje (ili nenošenje) brkova i/ili brade, njihov oblik i izgled, šalju mnoštvo poruka o osobi čije lice krase.

Na izložbi Ukras muškog lica – brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda.

Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić.

Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.