Rotkvice najčešće služe kao usputni dodatak glavnom jelu, a da ljudi pritom nisu ni svesni da pozitivno deluju na njihov organizam.

Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Ovo povrće je najbolje konzumirati u sirovom obliku, ali zbog njihovog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Ipak, postoji najmanje pet razloga zašto ih češće treba uvrstiti u ishranu.

Odlične za probavu

Upravo njihov ljutkast ukus podstiče lučenje želučanih sokova i pokreće rad creva, pa su efikasne kod problema sa probavom.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Čiste bubrege

Rotkvice se smatraju prirodnim diuretikom koji podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.

Poboljšavaju imunitet

Ovo povrće je bogato vitaminom C, pa se redovno konzumiranje rotkvica može odraziti i na vaš imunitet.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi. Konzumiranje rotkvica može uticati na kardiovaskularni sistem jer zahvaljujući svojim hranjivim vrednostima one mogu pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi.

Neguju kožu

Visok postotak vode u rotkvicama doprinosi održavanju hidracije kože, pa je ona čest sastojak različitih krema za oporavak suve kože, borbu protiv osipa kao i oštećene kože.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Kome rotkvice škode?

Zbog njihove ljutine osobama koje imaju osetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crevima, kao i probleme sa bubrezima, trebali bi da izbegavaju čestu upotrebu ovog povrća.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Osim toga, ne preporučuju se ljudima koji su skloni nadimanju i onima koji imaju bolesti štitaste žlezde povezane sa nedostatkom joda u organizmu.

Pročitajte i ovo: Alkalizacija organizma – kiselo bazna ravnoteža

Kako velike količine rotkvica mogu da snize nivo šećera u krvi, postoji bojazan da bi to moglo da ometa kontrolu šećera u krvi tokom i nakon operacije. Zato se preporučuje izbegavanje rotkvica najmanje dve nedelje pre planirane operacije.