Dobro je poznato dejstvo nekih eteričnih ulja na povećanje mentalnih funkcija. Evo i jedne zanimljivosti za one koji žele više da znaju o tome.

Naime, kada mirisni molekuli dospeju u nosnu šupljinu, oni dolaze u dodir sa receptorima za miris u sluzokoži nosa. Nadražaji dalje putuju mirisnim nervom do mirisnog bulbusa, a preko njega se nadražaj sprovodi do limbičkog sistema. On predstavlja emocionalni kontrolni centar, ali se u njemu skladište i sećanja.

Možemo onda sebi da objasnimo zašto nas neki mirisi sasvim neočekivano vrate na događaje iz prošlosti, pa nas preplave i emocije vezane za te događaje.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Foto Danielle Marroquin

Slično delovanje eteričnih ulja i njihovog mirisa može se i te kako iskoristiti za lakše memorisanje određene materije, a kasnije za lakše prisećanje onoga što je memorisano.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Ako se u toku učenja, na primer, kod spremanje ispita, inhalira određeno ulje, ono će pomoći da se materija brže i bolje memoriše. Isto to ulje će u situacijama kada je to potrebno (npr. polaganje ispita) omogućiti da se brže prisetimo onoga što je naučeno, to jest, um povezuje datu informaciju sa mirisom odabranog ulja i izvlači je na površinu.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Jako dobar izbor za to su bosiljak, bergamot, limun, nana ili ruzmarin.

***

Autorka teksta dr med. Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed