Zaštitna funkcija kože može se podstaći aktivnim supstancama flavonolima, koji se nalaze u čokoladi sa visokim sadržajem kakaoa, takozvanoj crnoj čokoladi.

Stručnjaci, međutim, zbog dejstva te namirnice na raspoloženje, za sada, ipak, savetuju umerenu upotrebu.

Lekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savetuju svojim klijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema rezultatima njihovog najnovijeg istraživanja ta namirnica usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka.

Zbog dejstva tih zraka ćelije kože gube prirodnu elastičnost, a moguća je i pojava kancerogenih promena, tvrde naučnici.

Aktivne hemijske materije u čokoladi – flavanoli – aktiviraju zaštitnu funkciju kože pri čemu dolazi do njenog podmlađivanja.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Britanski naučnici ističu da čokolada najefikasnije deluje na kožu lica.

Međutim, čokolada se, kako su nedavno utvrdili naučnici Univerziteta Kardif, može dovesti u tesnu vezu sa agresijom.

Naučnici su na osnovu posmatranja 17.500 dece rođene 1970. godine utvrdili da su oni koji su u detinjstvu svakodnevo jeli čokoladu kasnije okarakterisani kao agresivni ljudi.

Naučnici su zaključili da redovno konzumiranje čokolade u detinjstvu povećava rizik od povećane agresije u zrelom uzrastu.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Bez obzira na to što istraživači ukazuju da su neophodna dalja istraživanja veza između konzumiranja čokolade i agresivnosti, eksperti britanske Federacije za hranu i pića izrazili su svoje negodovanje zbog takvih zaključaka.

Prema njihovim rečima, ljudsko ponašanje određuju socijalni faktori i nikako ne može da bude uzrokovano onim što pojedinci biraju da pojedu.

Pročitajte i ovo: Kako da negujemo kožu lica tokom jeseni

Slučaj sa čokoladom nije, inače, prvo istraživanje koje potvrđuje vezu između hrane i raspoloženja.

Eksperiment iz 2007. godine je tako pokazao da impulsivnost kod dece može da zavisi od boje namirnica, prenose britanska glasila.