Hipokrat, otac savremene medicine, tvrdio je da svaka bolest počinje u crevima.

Medicinska istraživanja tek sada pružaju dokaze za ispravnost onoga što je Hipokrat tvrdio pre dva milenijuma – bolest se generiše u crevima.

Crevni zid – taj čuvar ljudskog zdravlja, tako je anatomski i funkcionalno koncipiran da precizno zna šta iz crevnog sadržaja može da propusti u krvotok, a čemu treba da stavi barijeru, kako bi neželjeni sadržaj bio eliminisan iz tela.


Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete


Savremeni čovek izložen je mnogim izazovima – lošem izboru hrane, stalnom stresu, bakterijskoj neravnoteži i raznim toksičnim opterećenjima. Danak koji plaćamo civilizacijskom načinu života je, između ostalog, i gubitak zdravlja creva.


Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo


Govorimo o sindromu propustljivih creva – leaky gut.

Šta se dešava?

Crevni zid gubi funkciju čuvara, postaje porozan i potpuno je zbunjen u toj svojoj osnovnoj funkciji – šta propustiti u krvotok, a šta ne.


Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća


Apsorbuju se supstance čiji bi ulaz u cirkulaciju trebalo da bude strogo zabranjen, a to su veliki molekuli nerazgrađene hrane, bakterije, gljivice i toksini.


Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti


Samoregulatorni mehanizmi organizma su pod velikim opterećenjem, pokreće se snažna imunološka reakcija čiji je cilj neutralisanje tih neprijatelja. U svojoj suštini, ta je reakcija zapaljenska i pošto se proces ponavlja iz dana u dan, suočavamo se sa hroničnom upalom koja dovodi do niza bolesnih stanja.


Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju


Kako povratiti zdravlje creva? Odakle početi?

Pre svega, kontrolišite svoju ishranu. Za početak je to dovoljno.

Ako želite, uradite test intolerancije i primenite ishranu koja štiti vaša creva, u skladu sa rezultatima testa. I ne samo creva!


Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta


Isključite iz ishrane namirnice koje dovode do bujanja kandide i drugih gljivičnih oblika (glutenske žitarice, mlečne proizvode, kvasac, šećer, kafa, alkohol)

Uvedite u svakodnevnu upotrebu tzv. dobre masti – kokosovo i maslinovo ulje, laneno seme, avokado, umereno žumance, čija seme, klice, fermentisano povrće u domaćim uslovima, supu od kostiju, organsko jabukovo sirće.


Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide


Koristite tabelu alkalno-kiselog indeksa namirnica radi kontrole ishrane.


Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma


Dnevni unos kvalitetne, nehlorisane vode – količina 30ml/kg telesne težine.

***

Autorka teksta dr med. Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed