Da li je zver ili čovek?!

Dobra misterija, mali, diskretni pištolji sakriveni sa unutrašnje strane bež mantila, karmin grimizno crvene boje, detektivski šeširi i toalete diva Zlatnog doba Holivuda – odlike neo noar žanra koji ima svoj povratak na velika vrata sa filmom „ALEJA NOĆNIH MORA“ (Nightmare Alley) u režiji Meksikanca Giljerma del Tora.

Prvim trejlerom Srčlajt studija (Searchlight Studio) koji je objavljen, pred publiku se stavljaju zavidna glumačka imena – Bredli Kuper, Viljem Defo, Kejt Blanšet i Runi Mara, a planirano je da se film na velikom platnu nađe pred kraj godine, 16. decembra u bioskopima širom Srbije.

Rooney Mara and Bradley Cooper in the film NIGHTMARE ALLEY. Photo by Kerry Hayes. © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved

Ambiciozni radnik u cirkusu ima sposobnost da sa samo nekoliko reči izmanipuliše bilo koga. Zavodi psihoterapeutkinju za koju se ispostavlja da je mnogo opasnija od njega.

Da je neo noar žanr kvalitetan i uspešan govori uspeh filma „Poverljivo iz L.A“ koji je iako snimljen 1997, rado gledan i danas, dok je o uspehu glumaca Rasela Kroua, Kim Bejsinger i Gaja Pirsa izlišno govoriti. Meksički reditelj koji je 2017. godine dobio nagradu Oskar za najboljeg reditelja za film „Oblik vode“ Giljermo del Toro, okupio je najpopularnije glumce i stvorio novi noar film za pamćenje.

Ni jedan film glumačkog barda Viljema Defoa poslednjih godina ne može da prođe neopaženo te je za ulogu slikara Van Goga u filmu „Na kapiji večnosti“ bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji za najboljeg glumca, dok je uloga čuvara svetionika u filmu „Svetionik“ jedna od onih koje ostaju urezane u pamćenje.

Bredli Kuper („Zvezda je rođena“, „Američka prevara“ i „Mamurluk“), dobitnica nagrade Oskar za najbolju glumicu Kejt Blanšet u filmu eksentričnog reditelja Vudija Alena  „Plava Jasmin“, kao i Runi Mara koja je dvostruko nominovana za nagradu Oskar za filmove „Kerol“ i „Devojka sa tetovažom zmaja“ u novoj misteriji Giljerma del Toroa- Aleja noćnih mora imaju glavne uloge.

Za ljubitelje najpoznatije i nemilosrdne „Birmingemske bande“ (Peaky Blinders) u filmu se pojhavljuje Pol Anderson, koji je u svima dobro poznatom Šelbi klanu glumio Artura, brata glave porodice Tomasa Šelbija.

Krajem godine, 16. decembra film će imati svoju premijeru nakon čega će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.