Cistitis je vrlo dosadan i često ponavljajući poremećaj, koji u mnogim slučajevima može da se spreči određenom ishranom.

Evo šta treba da se jede za borbu protiv njega, to jest, da brže prođe.

Cistitis je upala koja pogađa donji urinarni trakt. Izaziva česte nagone za mokrenjem i bol i nelagodu tokom mokrenja i neposredno nakon toga.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti cistitis

Foto Freepik.com

Najčešći uzroci?

Poremećaj može biti uzrokovan upalom bešike, infekcijom usled bakterija koje dolaze iz creva, vagine ili uretre talože se na zid bešike ili iritacijom izazvanom previše kiselim pH urina.

Prva stvar koju treba uraditi kada se poremećaj pojavi jeste da se obratite lekaru i obratite pažnju na svakodnevnu ishranu.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

U stvari, među faktorima koji mogu pogodovati njegovom nastanku, pored stresa i loše intimne higijene, postoje i loše prehrambene navike, posebno prekomerna konzumacija hrane bogate solju (proizvodi iz konzerve, salame, naresci) i rafinirani šećeri (hleb, keksi, slatkiši, pekarski proizvodi, itd.).

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Da biste sprečili poremećaj, važno je da se usredsredite na hranu bogatu vodom, poput povrća i voća, koja favorizuje uklanjanje bakterija odgovornih za infekciju.

Evo šta treba jesti da biste izbegli cistitis i osećali se bolje kada se pojavi.

Borovnice

Borovnice i bobičasto voće uopšte su koncentrat protivupalnih supstanci.

Zahvaljujući bogatstvu flavonoida pomažu u suzbijanju pojave urinarnih infekcija, uključujući cistitis.

Kefir

Kefir pruža probiotike, korisne bakterije koje podstiču zdravlje creva koje igra ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Radič

Sadrži askorbinsku kiselinu. Ova supstanca poznata i kao vitamin C r jača odbranu tela i pomaže u sprečavanju infekcija koje mogu uticati na donji urinarni trakt, uključujući cistitis.

Pored toga, obezbeđuje i druge protivupalne supstance, uključujući antocijanine.

Kivi

Kivi je odličan izvor vitamina C koji zahvaljujući svom antiinflamatornom delovanju pomaže u sprečavanju poremećaja i suzbija njegov nastanak.

Takođe, obezbeđuje prebiotička vlakna koja podstiču uravnoteženi rad creva koja su uključena u pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Beli luk

Beli luk ima prirodno antibakterijsko i dezinfekciono dejstvo. Zahvaljujući bogatstvu alicina, odličan je saveznik da se klonite cistitisa.

Takođe, sadrži inulin, prebiotičko vlakno koje se suprotstavlja proliferaciji crevnih „loših“ bakterija.