Čikaški hip-hop mjuzikl Q-gents, koji je američki MTV opisao kao ništa manje nego brilijantan, zatim Please, continue – suđenje Hamletu sa pravim advokatima, sudijama i veštacima i Tit Andronik, hit predstava Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Igora Vuka Torbice, koja je obeležila pozorišnu sezonu u regionu.

Ovo je samo deo bogatog programa petog Šekspir festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 28. juna do 3. jula, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad.

Tit Andronik, ŽKM, u režiji Igora Vuka Torbice

Već petu godinu zaredom Vila Stanković, krajem juna meseca postaje, Glob teatar, a Dunav se pretvara u Temzu, kaže reditelj Nikita Milivojević, osnivač Festivala. Gosti iz Indije, Kine, Nemačke, SAD, Irana, Finske, Belgije, Velike Britanije, Belorusije, Turske, Španije, Grčke, sa svih strana sveta, dolaze nam i igraju Šekspira. Sve smo bliži ideji da svih 37 sačuvanih komada bude izvedeno na našoj maloj pozornici a publika iz čitavog okruženja zdušno nam pomaže i učestvuje u ovom jedinstvenom poduhvatu.

Ove godine naš Festival je bogatiji za jedan program više: Šekspir za Veliku decu. Širom sveta Šekspir se takođe igra i za najmlađe gledaoce.  U njegovim komadima ponekad ima toliko dečije fantazije da mi se čini da gotovo svaki bi se mogao na određeni način igrati i za decu. Šekspir je uostalom bio i glumac, a za glumce se često kaže da su Velika deca .  Svi smo mi u stvari  velika deca, a pozorište nas podseća da to ne zaboravimo. Sa velikom zahvalnošću onima koji su nam pomogli da i ove godine budemo zajedno – dobrodošli na peti Šekspir Festival!

10/11/2011. Genève.Grütli. Blackbox. Performance “S’il vous plait, continuez (Hamlet). Pierre Abensur

Internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine. Program festival čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela. Festival se održava svake godine u junu, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, rezidenciji Vila Stanković, u Čortanovcima, opštini Inđija.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa, pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević, nakon premijere njegove predstave „Henri VI”, u čuvenom Glob teatru, u Londonu, u maju, 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević  je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Program Festivala možete pogledati OVDE

Ulaznice za ovo jedinstveno dramsko iskustvo mogu se nabaviti po ceni od 500 do 900 dinara. Program će ove godine po prvi put biti proširen i Šekspirom za Veliku decu, za koji će ulaznice biti besplatne.