Damir je bio opsednut romantikom, a svaka takva usmerenost često isključuje stvarnost, što znači da Damir, kao don Kihot, mora proći kroz inicijaciju odnosa.

Njegova zaljubljivanja su bila upravo takva od malih nogu. Nedostižne kraljice koje su imale drugačije poglede na život, a on je verovao, kao i mnogi, da će se ona promeniti zbog njega. Nije on to razumeo jer da je razumeo, život ne bi imalo smisla živeti, bez obzira na zablude kroz koje čovek prolazi.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Prve ljubavi kreću iz tragične mitološke ljubavi u kojoj se skrivamo iza veličine obećanja koja su upravo tako velika jer znamo da ih iznutra ne možemo ispuniti jer smo podkapacitirani većinom.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Da to nije tako, odnos bi se ostvario, tačnije, ako je nešto kvalitetno i istinito, onda lako pronalazimo manifestaciju pre ili kasnije. Damir u svojim mladalačkim odnosima još nije shvatao odnose koje je imao, nisu ga toliko interesovali, ali nastavio i dalje da se zaljubljuje u osobe koje ga nisu htele. Tek u svojoj 18. godini je pronašao svoju ljubav, ali ona je neslavno završila, kao i sledeći odnos, a onda i treća velika veza koja se raspala.

To je bila inicijacija, to je lom kad dodirneš zemlju i shvatiš da Veliki Gatsby mora na remont, kada završavaju ne samo takvi odnosi, nego se sruši ceo jedan pogled na svet.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Njegova sreća je što njegovo zanimanje baš nije bilo privlačno, pa kao pojava nije privukao u svoj život još lažnih veza. Rekli bismo da ga je od njegove idealizacije spašavala i finansijska situacija koja je bila slaba, kao i kod svih umetničkih duša koje ne žele prihvatiti stvarnost, ali u svemu tome je ostala ta čežnja ili idealizacija.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Kako jedna misao kaže: “Svaka je ljudska žudnja kao zmija u nedrima: dok je hladna, neškodljiva je, a čim se zagreje, ojača i izlučuje otrov.”

Poslednja veza koju nije dovršio ostavila je najveću čežnju. Bez obzira na to što je video da je ona konstrukcija njegovog oca sklonog laganju, njega je ta uloga ili povređeni roditelj negde privlačio. To je bila ludost, iako je kasnije mogao ostvariti tu vezu, znao je na temelju prošlih iskustava gde će završiti, znao je da bi to bila takva iluzija i takva zabluda koju nije mogao sebi da dozvoli.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Damira bi mogli objasniti mišlju: Bajke leže u meni poput semenki; potreban je samo dašak vetra, zrak sunca ili kap gorčine, pa da se rastvore u cvet. Ipak, to se nije rastvorilo u cvet, već u setu.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Svako nosi jednu ili dve takve veze ili neostvarene ljubavi koje su u grudima i kojima se s vremena na vreme vraćamo, ali ta čežnja je varka u kojoj mislimo da je taj izmišljeni svet ljubavi stvaran, a da ovo što sada živimo nije ono pravo.

To je želja da sebe vidimo u drugačijem svetlu i u većim mogućnostima jer ovo što vidimo o sebi, ne pada nam lako.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Ipak, čežnja, tuga, gorčina kada se stvari ne ostvare, naše je utočište kako kažu budisti. Tu se skrivamo, u čekanju dok se lepše emocije ne dese. Onaj ko zna da iz čežnje izvlači umetnost, a da ga ona ne otruje, pronašao je smisao čežnje. Mora da postoji ta jedna, nedodirljiva osoba kako bi pokušali da dosegnemo svoj deo duše koji ne razumemo.