Postoje nesrećne zaljubljenosti u kojima izgubimo najdržu osobu preranim odlaskom.

Ipak, postoje oni odnosi, a tih je puno više, koji navodno završe nesrećno.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Danas živimo u civilizaciji koja misli da se ljubav sama od sebe događa i da sama sebe održava. Ovaj glupavi stav došao je s našom konzumerističkom kulturom.

Pročitajte i ovo: Zašto je bitno proći kroz tugovanje zbog gubitka voljene osobe i kako tče proces?

Učiš da bi stekao odlične veštine od kojih ćeš zarađivati, a onda će se dogoditi odnos. To je to! Odnos je stavljen na drugo mesto jer se ne sme pokvariti veliki ideal o lažnom zemaljskom raju.

Pročitajte i ovo: Do stvarnog odnosa rušenjem slike idealnog partnera na pijedestalu

Na kraju, indijska filozofija, kao i kvantna fizika, tvrdi da je sve iluzija ili maya, ali konkretno, idemo u školu da naučimo nešto o tom životu, a tamo ne da nema rečenice, nego nema niti reči šta život jeste. Svi smo prošli taj osećaj izneverenosti, učiš, mučiš se, a onda dođeš na posao i pomisliš da se ovo moglo raditi s tri razreda osnovne škole.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Kad uđeš u odnos i tamo ti se odvrte neverovatne stvari koje te niko nije učio. Na poslu je sve drugačije od onoga što si učio, zakoni su pisani samo za male, za velike ne vrede, pa indijska filozofija s pojmom iluzije postaje velika stvarnost, a većini je to preveliki šok, pa se neprestano vraćaju po još koju vreću iluzije.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnikekoje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Ipak, ljudi  se u tom procesu ne osvrću na pametne ljude koji o tome govore i upućuju ih da sve što se događa u životu, na kraju nas vraća pre ili kasnije na upoznavanje unutrašnjosti.

Evo jednog primera iluzorne veze.

Arsen je nakon nekoliko veza u kojima su ga cure napustile tražeći nešto idealno, barem su mu tako rekle, sreo Lorenu koju je upoznao na poslu. Svidela mu se, ali završilo je to samo kratkim poljupcem. Posle toga se razvio platonski odnos koji je dosta dugo trajao i u kojem je bilo isto nekoliko kratkih poljubaca, ali to je bilo sve.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Arsen je pronašao novu vezu. Lorena se udala, ali nakon nekoliko godina partner ju je prevario. Mogli bismo reći, Lorena je mogla odabrati Arsena, ali nije. Mogli bismo po jyotishu videti da se radilo o prošloživotnom odnosu u kojem je Arsen napustio Lorenu, a sada Lorena podsvesno oseća otpor prema Arsenu.

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Možemo to sagledati i s one tužne i emotivne strane u kojoj Arsen, kao u nesrećnim ljubavnim mitovima, biva ostavljen i oseća to kao duboku ranu Kralja Ribara koju je nosio decenijama.

Arsenu intelektualna objašnjenja nisu bila dovoljna. Njegovo pitanje zašto se to dogodilo, u stvari, je bio tvrdoglavi zahtev da ostane u odnosu koji nema veze sa stvarnošću. Lorena uopšte nije bila takva osoba kakvom ju je on doživljavao. Volela je izazove, kratka zaljubljivanja, birala je atraktivne muškarce, ona je bila arhetip Afrodite.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Bez obzira na karmičku povezanost ili njegov kompleks žene, Arsenov idealizam uvek je bio ogroman, zato su lekcije bile teške. To je kao kad mnogi iseljenici koji odu u drugu zemlju, odbijaju da prihvate kulturu te zemlje i odnose se prema tim ljudima s nepoverenjem.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto?

Tako je i sa odnosima. Ljudi odbijaju da vide nešto novo, da se prepuste novom pogledu na odnos u kojem uvažavaju sebe i bore se za odnose, ne na način da osećaju strah, već radi same ljubavi.

Arsen je počeo da to uči u svojoj vezi, dok Lorenu njeni raskidi nisu toliko pogađali, osim što je to bio statusni brak, pa je u njemu ostajala, ali samo formalno.

Pročitajte i ovo: Lepota se ne oprašta

Ipak, naša želja za višim je prirodna jer u nama počiva i ono neograničeno i svaki čovek to oseća, a budalasta nauka mora jednom da prizna da sve ideje koje stvaramo u ovom svetu dolaze od nevidljivih ideja. Nema te nauke koja bi mogla da pronađe taj centar i napravi biće iz tog nevidljivog centra.

Pročitajte i ovo: Šta je za tebe samopouzdanje? Lik u šmekerskom odelu ili rudar?

Mi smo bića koja umiremo uvek s nekom neostvarenom željom i ponovo je tražimo u sledećem partneru. To su naše slabosti, a iz njih možemo mnogo toga da naučimo o sebi, tačnije, ljubavi.

O ljubavi se ne uči na lepim primerima, već na sopstvenim zabludama.