Svako od nas može da navede knjigu koja je uspela da nas uteši, film koji nas je nagnao na nova razmišljanja, muziku koja je učinila da nam se koža naježi, ples koji nas je razgalio, stih koji nas je raznežio, sliku pred kojom nam je zastao dah.

Šta je zajedničko ovim naizgled različitim načinima izražavanja? Književnost, muziku, slikarstvo, vajarstvo, arhitekturu, pozorište i film objedinjuje jedan pojam – umetnost. Ovo nije jedina podela umetnosti. Postoje i mnoge druge forme kroz koje ona može da se izrazi.

Julija Vukašinović, psiholog i integrativni art psihoterapeut

Ukoliko bi se umetnost izrazila kroz brojeve, 82.000 bio bi broj godina starosti nakita otkrivenog u Maroku, koji se smatra najstarijim umetničkim delom na svetu; 40.000 bio bi broj godina koji se povezuje sa najstarijim pećinskim crtežima; 1,61803398… bio bi rezultat zlatnog preseka na kojem su zasnovane neke od najznačajnijih građevina sveta; 450 miliona bila bi suma u dolarima data za sliku Isusa Hrista (“Salvator Mundi”) Leonarda da Vinčija, koja se smatra najskupljim umetničkim delom na svetu; 15 bi bio dan u mesecu aprilu kada se obeležava svetski dan umetnosti, prema datumu rođenja pomenutog slikara.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Jedna od definicija umetnosti kaže da je to “sposobnost da se estetski izraze i uobliče misli i osećanja pomoću govorne ili pisane reči, instrumenta ili ljudskog glasa, boje, linije, oblika, konstrukcije, pokreta, itd.”.

Umetnost je stara gotovo koliko i samo čovečanstvo, i razvijala se uporedo sa njim, te se tako i pojam umetnosti menjao u toku razvoja čovečanstva. Neki mislioci umetnost doživljavaju kao oponašanje stvarnosti, dok je prema nekima ona nova stvarnost.

Pročitajte i ovo: Šta je foto-terapija i kako se čuvari uspomena koriste u psihoterapijske svrhe?

Ona može da ukaže na moguće puteve prevazilaženja stvarnosti. Umetnik iznova stvara prirodu, upravljajući svetom kroz svoje delo. Na taj način umetnost proširuje slobodu, probija granice postojećeg i može da predstavlja i neki način pobune. Uloga umetnosti je velika u svim društvenim sistemima, zajednicama, religijama.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš (za ulogu žrtve!)

Ona prevazilazi prostor i vreme, što je dodatna crta njene univerzalnosti. Umetnost je srž kulture, koja oplemenjuje dušu jednog društva. Zato su umetnici često smatrani genijima, uživajući poseban društveni položaj, jer njihova veština i nadahnuće izazivaju divljenje i strahopoštovanje.

Umetnička dela pružaju zadovoljstvo i onima koji ga stvaraju i onima koji ga posmatraju, stvarajući novu energiju i životni elan. Poreklo umetnosti nalazi se u ljudskom nagonu da se izraze misli i osećanja kroz stvaranje i zabavljanje i u potrebi za onim što je magijsko, lepo, dopadljivo.

Pročitajte i ovo: Lekovita svojstva umetnosti – šta povezuje Ajfelovu kulu, grobnicu Tutankamona i srpske manastire?

Frojd je rekao da je umetnicima dato da iz vrtloga svojih osećanja, čak i bez napora, izvlače najdublje istine. Menjajući prirodu i svet oko sebe, umetnik preobražava i sebe, svoju unutrašnju prirodu. Stvarajući, umetnik opredmećuje svoju misao i emocije i obogaćuje svoju ličnost.

Pročitajte i ovo: Arhetip ljubavnika i ljubavnice koji donosi fatalne i destruktivne odnose

Tako je i umetnost, poput psihoterapije i psihologije, okrenuta čoveku, njegovim shvatanjima, doživljajima i načinu delanja. Predmet umetnosti je širi od predmeta psihologije, ali one imaju značajan i blizak odnos, jer se u njihovom središtu nalazi čovek.

Psihološki faktori kroz umetnika deluju na umetničko delo. Mnoge psihološke škole i pravci izučavale su temu umetnosti, iz ugla svojih teorijskih koncepata. Zahvaljujući umetnosti čovek postaje bliži sebi. Zahvaljujući njoj mi ne otkrivamo samo svet, već razotkrivamo i same sebe.

Pročitajte i ovo: Simbol zmije – moć pretvaranja otrova u lek – jedan od najsnažnijih arhetipova preobražaja u čovekovom nesvesnom

Umetnost odiše lepotom, intuicijom, kreativnošću, tajanstvenošću, veštinom, i velikim lekovitim potencijalom, otkrivajući svoje čari onima koji se usude da istraže i umetnost i sebe kroz nju.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter